Poznata imena novih šefova EU-a – Flego podržao predsjednika Parlamenta Sassolija

PULA – „Na moje veliko zadovoljstvo, danas smo uspješno izglasali novog predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija, koji je dobio i moju podršku. Puno je posla napravljeno posljednjih dana, kako i treba biti, jer svako daljnje odugovlačenje bilo bi nepotrebno. Kao što sam i očekivao, pregovori su uspješno završeni“, sažeo je Valter Flego najnovija događanja iz EU-a.

– David Sassoli dobio je podršku moje grupacije Renew Europe-Obnovimo Europu i mene. Sjeli smo, razgovarali, dogovorili se, izglasali i sad prionimo poslu. Europa je za nas oduvijek predstavljala budućnost, a budućnost je u novim iskoracima u industriji s naglaskom na IT sektoru, zaštiti okoliša i održivom razvoju, modernom obrazovanju i zaštiti temeljnih ljudskih vrijednosti – to su teme na kojima ja inzistiram da budu u fokusu Parlamenta, jer u mom će fokusu biti svaki dan.

Flego je dodao da od novoizabranog predsjednika očekuje puno – „transparentnost u radu, maksimalnu ozbiljnost i uključenost građana. Parlament kao jedino tijelo direktno izabrano od strane građana mora biti prije svega glas naroda, jamac sigurnosti i lider promjena. Predstavnik toliko važne institucije ima ogromnu odgovornost, a ja se zaista nadam da će Sassoli pokazati da je dorastao tom zadatku“, istaknuo je Flego. 

Naime, zastupnici devetog saziva EP-a jučerašnji su dan proveli na sastancima svojih stranačkih grupacija gdje su tražili najboljeg kandidata za predsjednika Parlamenta, a potom su jutros od 9 sati imena stavili na glasovanje. David Sassoli, talijanski zastupnik iz redova socijaldemokrata, tako je već u drugom krugu potvrđen za novog predsjednika EP-a. Kao što je i do sad bila praksa, Sassoli će funkciju predsjednika EP-a obnašati dvije i pol godine, a potom mandat prepustiti izabranom kandidatu iz redova pučana. 

Jučer navečer postignut je i paket dogovora s imenima šefova Komisije, Europskog vijeća te Europske središnje banke – Njemica Ursula von der Leyen iz redova pučana, Belgijac Charles Michel iz redova liberala, kojima pripada i Flego, te Francuskinja Christine Lagarde iz redova pučana. Na sljedećoj plenarnoj sjednici sredinom mjeseca zastupnici moraju glasovati o prijedlogu nove predsjednice Komisije, koja za službeno stupanje funkciju mora dobiti podršku Parlamenta.

Pin It on Pinterest