Brtonigla dočarala posjetiteljima mukotrpan rad i veliko slavlje kakvi su se običavali na području općine

U vremenima kada nije bilo današnje mehanizacije i tehnologije, rad se pretežito svodio na onaj fizički. No, osim mukotrpnog rada, postojala je i zabava.

To je bilo doba kada su obitelji, rodbina, susjedi i prijatelji radili zajedno u polju, kako bi proizveli hranu potrebnu za život.

Ujedno, to je bilo i razdoblje kada su se ljudi družili uz pjevanje, plesanje i razgovor, posebice nakon odrađenog posla.

Posebno veselje bilo je prisutno prilikom žetvene svečanosti, uprizorenoj u Brtonigli proteklog petka. 

Riječ je o manifestaciji pod nazivom „U bojama tradicije – Žetvena svečanost“ koja prikazuje  prošla vremena, kojih se najstariji prisjećaju s nostalgijom. 

Ovogodišnje izdanje okupilo je stare zanate. Isti su preplavili brtoniške ulice, pa su posjetitelji mogli vidjeti tradicionalnu proizvodnju košara, zdjela, madraca i mnogočega drugog.

Ponuda na štandovima je obuhvaćala razne rukotvorine, a što se tiče ponude hrane, bilo je svega po malo. Vrlo ukusna su bila tradicionalna jela, koja su se izrađivala na samoj manifestaciji od strane Zajednice Talijana Nove Vasi, čija uloga je bila i animacijske naravi. Za ljubitelje gljiva pripremljen je gljivarski kotlić, a nije nedostajalo ni kuhanog kukuruza, povrća u sklopu prigodno osmišljene tržnice i ponude lokalnih ugostitelja.

Što se tiče glazbenog dijela programa za njega je bio zadužen zbor Zajednice Talijana Brtonigla, te David Beletić i Deni Doz & Trio fortuna.

Posebnu pažnju tijekom manifestacije privukla je drvena vršalica iz 1938., koja se prigodno pokreče samo za ovaj događaj. Starinski stroj je posjetiteljima zorno prikazao proces vršenja, proizvevši 800 kg pšenice.

Inače, ideja za pokretanjem takvog događaja nastala je prije 13-tak godina od strane stanovnika Brtonigle, Željka Ružića potaknutog željom za obnovom tradicije.

– Htio sam da mladi vide kako se nekada radilo ‘po starinski’, pa sam razgovarao s Eziom Radin, vlasnikom vršalice. Brzo smo se dogovorili i krenuli u akciju. Onda smo za pokretanje drvene mehanizacije, koristili traktor koji bi danas slavio točno 100 godina. No, nažalost isti nije više u funkciji, prisjetio se Ružić.

Da manifestacije raste, potvrdila nam je direktorica Turističke zajednice Općine Brtonigle, iskazujuću zadovoljstvo ovogodišnjom posjećenošću.

– Ovogodišnje izdanje bilo je veće, bolje i bogatije. Proširili smo lokaciju i sadržaj događaja, što je rezultiralo zadovoljstvom posjetitelja, kojih ima više u odnosu na protekle godine i koji dolaze iz raznih zemalja, što nas iznimno veseli, izjavila Babić.

Među mnogima koji su sudjelovali u organizaciji Žetvene svečanosti bio je i Antonio Radin, mnogima poznat kao najveći uzgajivač magaraca u Istri.

– Posjedujem 66 magaraca, 70 ovaca, 18 krava i ponešto konja. Veliki sam ljubitelj životinja, a posebno volim magarce. Oni su vrlo inteligentna bića, brzo uče i budu poslušna, ako se zna s njima. Inače o životinjama brinemo ja, partnerica, sestra i mama. To je posao u kojemu nema odmora i koji je vrlo zahtjevan. Od kada sam upoznao čovjeka, lijepše mi je sa životinjama i jako ih volim, pa stoga nije mi žao što se žrtvujem za njih, zaključio je Radin.

Inače, na manifestaciju je doveo kozu, ovcu, istarskog magarca i istarsku kravu, koji su šetali središtem općine i uveseljavali posjetitelje, posebice one najmlađe.

Pin It on Pinterest