Flego podržao novu šeficu Komisije von der Leyen – glasovi Renew Europe odlučili!

STRASBOURG – Ursula von der Leyen nova je predsjednica Europske komisije. Unatoč neizvjesnim izborima, von der Leyen je na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu uspjela dobiti većinsku podršku na tajnom glasovanju europarlamentaraca i tako postala prva žena na čelu Europske komisije u povijesti EU-a. S 383 glasova „za“, 327 glasova „protiv“ te 22 suzdržanih, Njemica von der Leyen premašila je potrebnu većinu za svega 9 glasova te zasjela na čelo Komisije narednih pet godina. 

Zastupnik IDS-a u EP-u Valter Flego i sam je podržao von der Leyen, kao i gotovo svi zastupnici iz njegove političke grupacije Renew Europe, te joj čestitao na izboru istaknuvši:

– Puno je stvari u EU koje treba promijeniti i obnoviti, otuda i naziv „Renew Europe“ liberalne grupacije. To je upravo ono što od von der Leyen očekujem – niz promjena i programa koji će obnoviti Europsku uniju, približiti je građanima i povećati efikasnost njezinog angažmana u ključnim pitanjima. 

– Podržao sam von der Leyen prije svega jer sam u prošlotjednom razgovoru s njom dobio garanciju da će biti naš snažan saveznik po pitanju ulaska Hrvatske u Schengen! A to je prioritet!, naglasio je Flego te nastavio:

– Nadalje, von der Leyen stavlja velik naglasak na problem klimatskih promjena te zelene politike. Kako je sama kazala, već ove godine predložit će Zeleni sporazum u svrhu smanjenja emisije stakleničkih plinova, a planira uvesti i granični porez na ugljik.

– Ono što je iznimno bitno za Hrvatsku, von der Leyen među svoje prioritete ubraja kohezijsku politiku, što je također u središtu mog programa. Politike za manje razvijene europske države i regije naša su najveća šansa da umanjimo nejednakosti unutar EU-a te povećamo gospodarski rast i konkurentnost. 

Flego je dodao da je von der Leyen u svoje prioritete uvrstila i razvoj moderne digitalne ekonomije,  za koju on smatra da je u Europi zastarjela.

– Gubimo korak s liderima digitalnih industrija, Amerikom i Kinom. U ovom mandatu moramo se vratiti u favorite tehnološke utrke te stvoriti „Europu 4.0“.

Na kraju, Flego je dodao da se von der Leyen obvezala na podjednaku zastupljenost žena i muškaraca u tijelima EU-a, što je uz sve navedeno bio dodatan razlog da dobije njegov glas.

Upravo je Flegina liberalna grupacija Renew Europe bila ključna prevaga u današnjem izglasavanju nove predsjednice Komisije. Također, napomenimo da će Margrethe Vestager iz Renew Europe biti prva potpredsjednica Europske komisije, uz socijaldemokrata Fransa Timmermansa. 

Pin It on Pinterest