Kriminalistička drama “Dopunska nastava” večeras na PFF

Kriminalistička drama Dopunska nastava novi je film Ivan-Gorana Viteza predstavljen danas na konferenciji za medije s mnogobrojnom glumačkom ekipom.

Riječ je o nacionalnoj i svjetskoj premijeri koja će svoje uprizorenje doživjeti večeras u Areni. Kako je izjavio Vitez, radi se o dugometražnom žanrovskom filmu čija je tema talačka kriza u školi: „Promatram što se oko nas događa, stoga sam u ovaj film unio mnogo realnosti. Dotičem se politike, obrazovanja, problema u društvu… Mislim da je najveći problem u društvu danas apatija“, rekao je.

Film ima mnogo likova, a 90 posto podjele Vitez je već imao u glavi dok ga je pisao. Istaknuo je da je odabrao fantastične glumce koji se, nažalost, ne koriste toliko često.

Milivoj Beader igra oca koji, nezadovoljan osobnom situacijom, izaziva niz sukoba u školi. „Proces rada na filmu bio je težak, iako je Hrvatska puna takvih likova“, rekao je Beader.

Željko Königsknecht je o ulozi na filmu rekao da je potpuno drugačija od onoga što inače radi u kazalištu i što je do sada radio na filmu. Ulogu je isprva skoro odbio, no Vitez ga je uvjerio u suprotno i prepustio mu se mirnog srca i duše. „S obzirom na našu surovu realnost, imao sam nadahnuće za rad na ulozi. Mogu reći da je ovaj film politički SF triler sociološke horor tematike“, našalio se.

Uloga majke u Dopunskoj nastavi pripala je Marini Kostelac. Ispričala je kako je Vitez došao u kazalište lutaka u kojem vodi dramsku skupinu i ponudio joj ulogu. Istaknula je kako joj je bilo ugodno raditi s njim.

Darko Janeš igra policijskog načelnika koji, kako je rekao, dobro nosi uniformu. „Sa svoje 62 godine prvi put sam na Festivalu i to kao umirovljenik pa se nadam nagradi za debitanta“, našalio se Janeš.

Đorđe Kukuljica igra profesora tjelesnog i za film kaže da ga je itekako potrebno pogledati. „Jedva čekam da publika vidi ovaj film“, naglasio je.

Lutvo Mekić, direktor fotografije, kazao je da su scene snimane u vrtiću, u školi, na ulici i da je snimanje trajalo 35 dana.

Frida Jakšić igra djevojčicu, kćer glavnoga lika i rad na filmu bio joj je jako zabavan. Do sad je radila samo u kazalištu, a film se od rada na kazalištu, po njenom mišljenju, najviše razlikuje po broju snimanja istih scena, dok u kazalištu do iduće izvedbe nema ponavljanja. „Lijepo smo se družili na snimanju, redatelj je bio jako dobar i strpljiv prema nama. Voljela bih opet raditi na filmu“, izjavila je mala glumica.

Njenog prijatelja iz školskih klupa igra Franko Pavičić koji je pravi akcijski junak. Rekao je da igra živahnog, zločestog, ali neustrašivog dječaka te da je takav i u pravom životu.

Njihovu učiteljicu igra Anita Matić Delić za koju je ova uloga bila nešto sasvim novo. „Ja sam im bila učiteljica i na setu i nakon snimanja, s obzirom na to da su se za sve što im treba obraćali upravo meni“, ispričala je Matić Delić istaknuvši kako sad uviđa koliko je težak posao učiteljice. Zaključila je kako je rad na filmu za nju bilo veliko životno iskustvo.

Marko Cindrić izjavio je da je na snimanju bila vrhunska atmosfera te da mu je bilo baš lijepo raditi s Vitezom: „Prepustio sam mu se i uživao raditi s njim jer on točno zna što želi“, zaključio je.

Petra Vukelić igra pedagoginju te je rekla da joj je iako je imala malu ulogu, bilo jako lijepo raditi na filmu.

Film u kina dolazi 21. studenog, a prema Vitezovim riječima, to bi trebalo biti baš u jeku predsjedničke kampanje, čemu se veseli. Film posvećuju dragom kolegi Ivi Gregureviću koji, nažalost, nije dočekao kraj njegovog snimanja.

Pin It on Pinterest