Općina Motovun – pet friendly destinacija

Općina Motovun sustavno brine o životinjama, a to dokazuju i svojim djelima.

Općina Motovun u suradnji s aktivistima, Veterinarskom bolnicom Poreč i komunalnom tvrtkom Motovun park d.o.o. brine o nezbrinutim mačkama. Mačke se redovito steriliziraju, a od prije nekoliko dana Općina Motovun je dobila i dva nova hranilišta za mačke. Hranilište se sastoji od natkrivenog dijela za hranu i vodu, a u produžetku se nalazi odvojeni prostor u obliku kutije u koji se životinje mogu skloniti od hladnoće i kiše. Hranilišta su postavljena ispod prvih gradskih vrata (kule) te ispod dječjeg vrtića. Cilj je životinjama omogućiti siguran i miran prostor za hranjenje i boravak kako bi mačke što manje boravile na gradskim trgovima i ulicama, te ugostiteljskim terasama. Veliku zahvalu zaslužuje stolarski obrt Radijal K koji je napravio i donirao hranilišta za mačke, a posebno zahvalu zaslužuju aktivisti na suradnji i brizi za životinje.

Općina Motovun brine i o ostalim životinjama. Prije svega pozornost obraća na držanje pasa budući da se stanovnici Općine Motovun aktivno bave tartufarstvom te su vlasnici pasa tartufara. Općinsko vijeće Općine Motovun je nakon provedenog javnog savjetovanja donijelo Odluku o uvjetima i načinu držanja životinja i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama. Općina Motovun surađujete sa Udrugom tartufara Istra kako bi zajedničkim snagama istakli  važnost kvalitetnog držanja i njegovanja pasa.

U suradnji s komunalnim redarstvom Općine Motovun, raznim udrugama koje se bave promicanjem zaštite, prava i dobrobiti životinja te aktivistima, Općina Motovun želi u potpunosti suzbiti neadekvatno držanje ili maltretiranje životinja. Upravo s tim ciljem Općina Motovun je nabavila čitač mikročipova, po završetku turističke sezone će aktivno pristupiti izradi baze pasa na području Općine Motovunu, te za svakoga evidentirati je li zbrinut u skladu sa Odlukom o uvjetima i načinu držanja životinja i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama.

Općina je zakupila dvije smještajne jedinice za nezbrinute pse sa područja Općine Motovun u sklopu Veterinarske bolnice Poreč.

Osim toga Turistička zajednica Općine Motovun u suradnji sa Udrugom za zaštitu životinja SOS Šape Poreč pokrenula je akciju uključivanja pravnih subjekta u akciju „Pet friendly“. 

Akciji se za sada priključilo 13 objekata, a akcija je trajna i konstantno se mogu priključiti novi pravni subjekti. Do sada su se u ovu hvalevrijednu akciju uključili: Atelier M, B5 Wine Bar Motovun, Montaro, Made in Istria, Boutique Hotel Kaštel Motovun, Konoba “Pod Voltom” Motovun, Kuća za odmor Ruine, Apartman Hana i Pina, Villa Luna Motovun, Villa Fragola Motovun, Art Gallery “Pet kula”, Motovun, Motovun park- parking i TZ Motovun – info punkt.

Ovim akcijama i uključivanjem u projekte koji promiču zaštitu prava i dobrobiti životinja Motovun pokazuje kako brine o životinje na području Općine Motovun, te o životinjama koje sa svojim vlasnicima Općinu Motovun posjećuju. 

Pin It on Pinterest