Došao na ljetovanje pa provaljivao u vikend kuće i apartmane

Umaška je policija, u suradnji sa Sektorom kriminalističke policije PU istarske, provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 51-godišnji poljski državljanin počinio jedanaest kaznenih djela, i to šest teških krađa i pet krađa.

Nakon što se na umaškom području dogodilo nekoliko teških krađa i krađa, policijski službenici pojačali su aktivnosti na području gdje ima više vikend kuća i apartmana te su 24. srpnja oko 1.30 sati, u Omladinskoj ulici u naselju Bašanija, prilikom pokušaja provale u apartman zatekli 51-godišnjeg poljskog državljanina. Policijski službenici su uhitili muškarca i priveli ga u policijsku postaju, a provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je odgovoran za još deset kaznenih djela.

U noći s 18. na 19. srpnja, u ulici Put maslina u Bašaniji, muškarac je provalio u vikend kuću, iz koje je otuđio četiri bicikla, od kojih tri električna te ruksak sa stvarima za plažu i dokumentima, čime je oštetio dvoje slovenskih državljana u dobi od 39 i 33 godine za  više desetaka tisuća kuna. Iste noći u istoj ulici, počinitelj je iz otvorenog apartmana otuđio novac i razni nakit, čime je 73-godišnjakinju oštetio za više desetaka tisuća kuna. Već slijedeće noći osumnjičeni je nastavio svoj pohod pa je tako u istoj ulici ušao u prizemlje vikend kuće i otuđio tri mobitela, čime je 68-godišnjeg slovenskog državljanina oštetio za nekoliko tisuća kuna. Potom je ušao kroz balkonska vrata u susjednu vikend kuću i otuđio novčanike, satove, mobitel i ključeve vozila, nakon čega je na parkiralištu s ukradenim ključem protupravno prisvojio automobil VW Tiguan, slovenske registarske oznake. Time je 60-godišnjeg slovenskog državljanina oštetio za nekoliko stotina tisuća kuna.

Slijedeće noći počinitelju je na meti bila Zambratija, gdje je u Siparskoj ulici iz vikend kuće otuđio novac, naočale i ključ vozila, s kojim je protupravno prisvojio VW Touran, slovenske registarske oznake, čime je 71-godišnjeg slovenskog državljanina oštetio za više desetaka tisuća kuna. Potom je u Cvjetnoj ulici ušao u dva apartmana te je iz jednog otuđio novac, dva mobitela i prijenosno računalo, čime je 73-godišnjeg slovenskog državljanina oštetio za nekoliko tisuća kuna, dok je iz drugog otuđio dva prijenosna računala, mobitel i novac, čime je 29-godišnjeg slovenskog državljanina oštetio za više tisuća kuna.

Slijedeću noć počinitelj se ponovno vratio u Zambratiju, gdje je iz kuće u Istarskoj ulici otuđio ključ vozila, a potom je s parkirališta protupravno prisvojio VW Polo, pulske registarske oznake, čime 35-godišnjakinju oštetio za više desetaka tisuća kuna.

Iz apartmana u Sunčanoj ulici u Zambratiji počinitelj je slijedeće noći, dok je 66-godišnji slovenski državljanin spavao, otuđio prijenosno računalo, fotoaparat, novac i razne prehrambene proizvode i oštetio vlasnika za više tisuća kuna. Istu metodu počinitelj je primijenio i u susjednom apartmanu pa je tako, dok je 40-godišnji poljski državljanin spavao, otuđio fotoaparat, mobitel, novac i druge predmete, čime ga je oštetio za nekoliko tisuća kuna.

Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 25. srpnja tijekom noći, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske. Policijski službenici pronašli su sva tri otuđena vozila i vratili ih vlasnicima, a velika pomoć pri provođenju cjelokupnog istraživanja bio je i poljski policijski službenik koji boravi u Istri u okviru projekta ”Sigurna turistička sezona”.

Pin It on Pinterest