Povoljniji uvjeti stambenih kredita za zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Istarska županija

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, predstavljen je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu kredita prema Programu kreditiranja „ISTRAMEDIC 2019“. Kako je uvodno naglasila zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar, izgradnja nove Opće bolnice u Puli je svakako najznačajniji projekt za istarsko zdravstvo, a svi s nestrpljenjem očekujemo novu, modernu i suvremeno opremljenu bolnicu.

– Uz zdravstvenu infrastrukturu, koja je osnova pružanja adekvatne skrbi pacijentima, najvažnija su karika medicinski kadrovi. Nedostatak liječnika i drugog medicinskog osoblja gorući je problem u Hrvatskoj, koji nažalost nije zaobišao ni našu županiju. Upravo s ciljem njegovog ublažavanja, Istarska županija je koncem prošle godine donijela Program mjera za osiguravanje potrebnih ljudskih resursa u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač, kazala je zamjenica župana. 

Jedna od tih mjera je kreditna linija „ISTRAMEDIC 2019“ putem koje Istarska županija osigurava povoljnije uvjete stambenih kredita za zdravstvene radnike koji su zaposleni u zdravstvenim ustanova čiji je osnivač.

– Istarska županija je u ponedjeljak 29. srpnja objavila Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu kredita prema programu kreditiranja „ISTRAMEDIC 2019“ te i ovim putem pozivamo zdravstvene radnike da se prijave. U ovogodišnjem Proračun u tu smo svrhu osigurali 200 tisuća kuna i sklopili smo ugovore o suradnji s četiri poslovne banke – Istarskom kreditnom bankom Umag d.d., Erste&Steiermarkische bank d.d., Zagrebačkom bankom d.d. i Privrednom bankom Zagreb d.d. Temeljem ugovora s bankama, kamatne stope neće prelaziti 3 %, nastavila je Ćakić Kuhar.

Kreditna linija namijenjena je svim zdravstvenim radnicima zaposlenim u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Istarska županija. Liječnici deficitarnih struka smatraju se prioritetom ovog programa radi osiguravanja nesmetanog rada zdravstvenih ustanova.

Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije je nadležan za operativno provođenje ove kreditne linije na što se osvrnula i v.d. pročelnice Elena Božić Čujić.

– Liječnici deficitarnih struka smatraju se prioritetom, a ukoliko zadovolje uvjete poziva, imat će pravo na subvenciju dijela kamate stambenog kredita u visini od 1,5 posto. Ostali zdravstveni radnici ostvarit će pravo na povoljnije uvjete kreditiranja bez dodatnog subvencioniranja kamate, istaknula je Božić Čujić.

Visine iznosa stambenih kredita nisu ograničene, osim u dijelu u kojem Istarska županija subvencionira kamate. Istarska županija subvencionirat će iznose stambenih kredita do 750.000,00 kuna do maksimalnog perioda od 7 godina.

S obzirom da je ova kreditna linija namijenjena potrebama stambenog zbrinjavanja zdravstvenih radnika, podrazumijeva kupnju stana/obiteljske kuće, izgradnju obiteljske kuće, dovršenje, dogradnju, nadogradnju, rekonstrukciju i refinanciranje stambenog kredita, te adaptaciju stambenog objekta.

Zahtjevi se podnose direktno odabranoj poslovnoj banci na obrascu zahtjeva za kredit kojeg daje banka, a prilaže se dodatna dokumentacija navedena u samom Javnom pozivu i Programu ISTRAMEDIC 2019, koji su dostupni na službenim internet stranicama Istarske županije. 

Podnositelji zahtjeva obavezni su priložiti potvrdu o zaposlenju u zdravstvenoj instituciji u vlasništvu Istarske županije radi ostvarivanja prava iz kreditne linije ISTRAMEDIC 2019.

Javni poziv bit će otvoren do 31. prosinca 2019. godine, a za subvencionirane kredite dodatni uvjet je do iskorištenja sredstava koja su osigurana u Proračunu Istarske županije za 2019. godinu.

Na samome kraju, zamjenica župana napomenula je i kako se za djelatnike zdravstvenih ustanova, odnosno liječnike i zdravstvene radnike, čiji je osnivač Istarska županija već provodi mjera privremenog zbrinjavanja po beneficiranim uvjetima (stan na korištenje ili sufinancirana stanarina). Tu mjeru trenutno koristi 26 liječnika (dodatnih 6 u planu) i 2 zdravstvena radnika (još 1 u planu). 

– Najavila bih i kako je u finalnoj fazi pripreme i posebna linija za studentske stipendije, a koja će biti namijenjena za deficitarna zanimanja u zdravstvu. U tu svrhu Istarska županija u 2019. godini planira izdvojiti dodatnih 200 tisuća kuna. Vjerujem kako će sve navedene mjere koje poduzimamo polučiti željene rezultate i kako će naši građani imati zavidnu razinu zdravstvene usluge, kakvu i zaslužuju, zaključila je.

Pin It on Pinterest