Prvi “pravi” pad Istre 1961

Piše: Stefan Bošnjak


“U ovoj sezoni će sasvim sigurno biti uspona i padova” bile su to riječi Ivana Preleca nakon vrlo dobre prve tri utakmice koje je odigrala Istra 1961. Prvi pad dogodio se večeras na utakmici protiv oduvijek neugodnog protivnika – Zagrebačke Lokomotive.


Istra vrlo agresivno i napadački otvara utakmicu uz pressing Perića Komšića i Ivančića na defenzivni red lokomotive. Prvih nekoliko minuta Lokomotiva stjerana na svoju polovicu te pokušava kreirati igru preko stopera. Do 7′ Istra dobro posložena te je zatvorila sve prilaze prema golu. Lokomotiva pokušava sa dugim loptama na krilo ali bezuspješno. Od 8′ Do 14′ minute Istra je loptu prepustila Lokomotivi te se disciplinirano brani. Lokomotiva ponešto ofenzivnija. U 19’prva prilika na utakmici. Lokomotiva je prva zaprijetila preko Kolingera koji je nakon kornera na dobar ubačaj pucao glavom pored gola. Lokomotiva je preuzela inicijativu.Vrijedi napomenuti da je glavni sudac u razdoblju od 10′ do 20′ utakmice svaki kontakt Istrinih nogometaša sudio kao prekršaj, dok u obrnutoj situaciji nije sudio niti jedan te je svaki Istrin pokušaj iz kontre prema naprijed bio “isjeckan”. Prva prilika Istre dogodila se u 26′ preko Ćužea. Nakon kontre Komšić dodaje za Ćužea koji puca ravno u golmana Lokomotive koji sa lakoćom brani. Od 20′ do 28′ Istra se „probudila“ te je malo agresivnije ulazila u duele te pokušavala uspostaviti kontrolu na terenu. U 34′ Datković je pogodio glavom za Lokomotivu nakon vrlo dobrog ubačaja iz kornera. Baš je u to vrijeme Istra imala igrača manje jer se u tim trenutcima ozlijedio Petar Bosančić. U 36′ Istrina obrana je ispala i bila je to velika prilika za 2-0, ali Kastrati je pucao pored gola. Istra je u šoku od tako iznenadno primljenog pogodka. Samo minutu kasnije u 38′ već je 2-0. Čondrić je obranio prvo stopostotnu priliku, ali nakon odbijene lopte, ona odlazi do Kastratija koji daje za Ivanušeca koji pogađa za 2 – 0. U 41′ sve se otvorilo Lokomotivi, igrači Lokomotive su odigrali jednu brzu akciju na rubu kaznenog prostora, lopta dolazi do Kastratija koji pogađa stativu.


Istra je agresivno otvorila drugo poluvrijeme. Bilo je to i za očekivati jer u tim trenutcima nije imala što izgubiti. U 47′ Ivančić je pokušao nakon kornera ali njegov udarac odlazi pored gola. U 51′ Lončar je pokušao glavom iz kornera, ali nije dobro zahvatio loptu pa je ona otišla preko gola. Puno odlučnija Istra na otvaranju drugog poluvremena. U 55′ Čondriću ispada jedna lopta u kaznenom prostoru te dolazi do Kastratija koji je pokušao za Lokomotivu, ali njegov udarac odlazi malo pored gola. U 57′ Galilea pokušava sa 30 metara, ali lopta ide daleko pored gola. U 60′ Pavić fantastičnim ubačajem pronalazi Ćužea koji ne zahvaća loptu na najbolji način te njegov udarac glavom odlazi pored gola. U 66′ ponovno Pavić vrlo dobro ubacuje na glavu Ivančića koji se nalazio na rubu kaznenog prostora pa je njegov udarac glavom bio lak plijen za golmana Lokomotive Ivu Grbića. U 74′ Uzuni pokušava za Lokomotivu koji puca nakon duge lopte Karadžića, ali udarac odlazi pored gola Čondrića. U 74′ iz slobodnog udarca Karačić puca jako u Čondrića koji brani i odbija loptu. U 80′ duga lopta na Gržana koji mirno spušta za Ćužu koji iz prve fantastično puca i pogađa za 2-1. U 84′ velika nepažnja igrača Istre. Nakon kornera Ivanušec je poslao jednu jaku prizemnu loptu po sredini na 5 metara, nitko od stopera Istre nije očistio te lopta dolazi do Drožđeka koji zabija sa 5 metara za 3-1. U 85′ Gržan je imao priliku smanjiti na 3-2, ali komplicira u kaznenom prostoru Lokomotive i gubi loptu, u samom nastavku u kontranapadu Lokomotive, Kastrati pogađa za 4-1. U 90′ Pavić pokušava ali njegov udarac je slab te golman Lokomotive sa lakoćom brani. U 92′ Uzuni puca pored gola iz vrlo dobre situacije sa ruba kaznenog prostora. U 93′ Drožđek spašava Istru jer je imao matnu poziciju sa 5 metara ali lopta mu odlazi preko noge i ide samo pored gola.


Kada se sve zbroji i oduzme, treba priznati da je Lokomotiva bila bolja večeras, ali isto tako treba i priznati da je Istrina igra večeras puno puta bila isjeckana od strane glavnoga sudca pri rezultatu 0 – 0. Dva gola je Lokomotiva postigla iz prekida te će se sasvim sigurno morati više poraditi na obrambenim zadaćama prilikom kornera i slobodnih udaraca. Istra sljedeću utakmicu igra kod kuće protiv Slaven Belupa 17.8.2019. sa početkom u 21h.


Istra 1961: Čondrić 6.0, Bosančić 6.5, Gržan 7, Galilea 6.5, Perić-Komšić 6 (od 45′ Fuentes 6.5), Ivančić 6.5 (od 72′ Rubić), Grujević 6.5, Lončar 6.5 (od 62′ Obeng), Pavić 6.5, Ćuže 7, Tomašević 6.5


Lokomotiva: Grbić, Marković, Datković, Petrak (od 68′ Halilović), Uzuni, Ivanušec ( od 88′ Mbodji), Tuci (od 68′ Drožđek), Cokaj, Kolinger, kastrati, Karačić.

Pin It on Pinterest