Uređenje Dječjeg kreativnog centra osigurat će pulskim mališanima najviši standard boravka i rada

Društvo DE CONTE d.o.o. iz Labina odabrani je izvođač radova s ponudom u iznosu od  8,7 milijuna kuna, a mališani bi se u obnovljene prostorije DKC-a trebali vratiti u listopadu 2020. godine

Dugoočekivano uređenje Dječjeg kreativnog centra, poznatijeg kao Pionirski dom, započinje u rujnu, a sve kako bi pulski mališani dobili najviši standard sadržaja namijenjenih njihovim kreativnim potrebama. Putem programa Energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora od strane Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirat će se energetska obnova zgrade s 1,4 milijuna kuna, dok će ostatak sredstava za uređenje osigurati Grad Pula.

U Dječjem kreativnom centru naša djeca provode dane u veselju i druženju, nesmetano razvijajući i izražavajući kreativnost i maštovitost. Upravo zato želimo im osigurati najbolje i najviše standarde boravka i rada, kako bi imali sve preduvjete stasanja na kvalitetnim temeljima. Kroz DKC dnevno prođe oko 500-tinjak mališana, što dovoljno govori o značaju ovog mjesta i investiciji kojom ćemo ga dodatno unaprijediti “, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Radovi energetske obnove uključuju izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, zamjenu elektroinstalacije jake i slabe struje s energetski učinkovitijom rasvjetom, rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom (na prirodni plin). Ostali radovi uređenja odnose se na zamjenu svih unutarnjih vrata i grijaćih tijela, sanaciju kompletnih zidova i stropova, obnovu pet sanitarnih čvorova s izradom sanitarnog čvora za osobe smanjene pokretljivosti, sanaciju pozornice teatra Naranča i rekonstrukciju gledališta s ugradnjom novih stolaca zamjenu svih podnih obloga, izradu poda sa sportskom podlogom u baletnom studiju, kompletnu zamjenu cijevi tople i hladne vode te uređenje okoliša i izradu novih kaskadnih zidova. Također, bit će saniran i ogradni zid, ugrađene nova ograda i ulazna vrata u dvorište, osvijetljeno kompletno dvorište LED rasvjetom, rekonstruirana rampa za osobe smanjene pokretljivosti za ulaz na I. kat, izrađena nove gromobranska instalacija i drenaža oko objekta radi sprječavanja kapilarne vlage zidova, nova hidroizolacija podova te novo betonskog stepenište koje povezuje parkiralište i glavni ulaz objekta.

Ovakav model obnove jedinstvena je prilika kojom osiguravamo značajna bespovratna sredstva iz fondova EU i smanjujemo teret gradskog proračuna, a projekt u konačnici rezultira energetskim uštedama od oko 67 posto te manjim režijskim troškovima koji se mogu znatno kvalitetnije iskoristiti za podizanje društvenog standarda naših najmlađih. Uz navedeno sufinanciranje, projekt smo dodatno prijavili na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu s ciljem osiguranja dodatnog sufinanciranja učešća Grada Pule u energetskoj obnovi“, izjavio je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor društva Castrum Pula 97 d.o.o. koje upravlja zgradom DKC-a.

Tijekom izvođenja radova obnove, svi korisnici Dječjeg kreativnog centra bit će zbrinuti na zamjenskim, adekvatnim lokacijama za što se pobrinuo Upravni odjel za kulturu. Tako će Studio Zaro biti smješten u Društvenom centru Rojc, Teatar Naranča u Zajednici talijana/Circolo za predstave i redoviti program, zgradi Italuniona/Trg I. Istarske brigade 10 za dramski program, skladište za scenografiju bit će u Vitezićevoj 8 te u Stankovićevoj 49, dok će ured Društva Naša djeca biti u Bruna Kosa 16, a aktivnosti u dvorani Mate Parlov i Dječjem vrtiću u Rižanskoj ulici. Gradska knjižnica i čitaonica privremeno će biti smještena u Smareglinoj 2.

Mislim da smo dobili na lutriji. Neizmjerno sam zahvalna Gradu Puli što će djeca napokon dobiti prostor primjeren njihovoj kreativnosti i veselom druženju, prostor kakvog i zaslužuju. Posebno me veseli što ćemo napokon imati pristup prilagođen djeci s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Tih godinu dana koliko će trajati radovi obnove brzo će proći nakon čega svi zajedno okrećemo jednu novu stranicu“, zaključila je Linda Milani, voditeljica Studia Zaro.

Pin It on Pinterest