Otvoren festival Media Mediterranea 21

Vizualna poetika hibridnih jezika

Festival Media Mediterranea 21 u organizaciji udruge Metamedij svečano je otvoren projekcijom regionalnih animiranih filmova u programu Vizualna poetika u srijedu, 14. kolovoza, u dvorištu Muzejsko-galerijskog prostora Sveta srca. Prisutnima se prvo obratio predsjednik udruge Marino Jurcan koji je govorio o temi festivala „Hibridni jezici“ te o bogatom rasporedu programa ovogodišnjeg izdanja.

 Jedan od njih je i revija animiranih filmova o kojoj je govorila programska koordinatorica Ivana-Nataša Turković. Ona je napomenula da će se kroz program ponuditi gledateljima mogućnost da zavire u lokalnu i regionalnu animiranu produkciju – kratke animirane filmove, špice, spotove i reklame. Dok se dio programa nadovezuje na festivalsku temu, drugim se dijelom željelo dati prostora za afirmaciju lokalnih i regionalnih autora, i predstaviti šire područje unutar kojega djeluju. 

Dokumentarno-animirani serijal Radiovizije u produkciji RTS-a i Platforme s kojim je revija počela predstavila je Jelena Milunović, jedna od redateljica prikazanih filmova. Radiovizija je poseban projekt koji spaja animatore i radijsku arhivu tonskih zapisa intelektualaca prošlog stoljeća i jedan je od filmskih primjera festivalske teme – hibridnih jezika.

Na reviji je potom prikazan rad studenata Akademije umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci te izbor filmova Lee Vidaković, Manuela Šumberca, Vibora Juhasa, Petre Zlonoge i Saše Đuračića koji je na kraju revije pozdravio prisutne u šaljivom tonu. Ivana-Nataša Turković ih je pozvala na sljedeći festivalski program, otvorenje izložbe finalista natječaja Zlatna lubenica 3.0 koje će biti održano u četvrtak, 15. kolovoza u 20.30 sati u galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli. 

Treći dan, 16. kolovoza festival se seli u Titov park u 19 sati s radionicom za djecu Jezik u digitalno doba koju će voditi Sekcija Djeca i Arhitektura Društva arhitekata Istre i Piknik Soundtrack s glazbenim programom na kojem će nastupati WunschBaum Project, Morski i Miss Moon. U parku će biti postavljena i zvučna instalacija Visualia Tree udruge Sonitus.

Zadnji dan festivala, subota 17. kolovoza, s početkom u 20.30 sati u Zajednici tehničke kulture i na Glavinićevom usponu, rezerviran je za instalacija Sophije Bulgakove nastala u sklopu rezidencijalnog programa Summer Sessions 2019 „YOU ARE THE SOURCE PROJECTION AND REFLECTION“, izložbu radova natječaja GIF animacije i memova “Komunikacijski šum” te prezentaciju radova radionice spekulativne dizajnerske prakse „Telling The Time: A Speculation in Designing Hybrid-Languages of Time“ koja se održavala prije i tijekom samog festivala.

Pin It on Pinterest