Manjak koncentracije za pun plijen protiv Osijeka

Piše: Stefan Bošnjak

Iako je utakmica završila podjelom bodova. Onu drugu utakmicu, onu taktičku pobijedio je domaći trener – Ivan Prelec. Iz standardne formacije 4-3-3 ove sezone odlučio se za 3-5-2 sa polušpicama Ćužeom I Gržanom. Tokom same utakmice ta odluka domaćeg stratega pokazala se kao pun pogodak koji je naposlijetku mogao dovesti i pobjedu domaćinu pred sami kraj utakmice.

Pred otprilike 2000 gledatelja, Istra 1961 je ugostila vrlo dobar Osijek. Već na samome početku utakmice, moglo se naslutiti da su gosti iz Osijeka u Pulu došli po pun plijen, po sva tri boda. Pa su tako Osječani na samom početku utakmice stjerali Puležane na svoju polovicu svojim visokim pressingom. Agresivna igra gostiju prisiljava Puljane na pogrešku pa tako dolazimo do prve prilike na utakmici. U 6’ Osijek je pokušao preko Marića koji je vrlo lose pucao pored gola Josipa Čondrića. Par minuta kasnije u 8’ Istra odgovara preko Gržana koji je oduzeo jednu loptu gostima te pronašao Ćužea koji je pucalo ali dovoljno da njegov udarac obrani golman Osijeka – Ivušić. Do sljedeće prilike čakala se 14’ minuta kada je ponovno Osijek taj koji pokušava preko Mancea koji je nakon kontra napada pucao pokušao dovesti svoju momčad u vodstvo ali ga je u tome spriječio Čondrić. Uzvratila je Istra već u 17’ preko Lončara koji je testirao svoj udarac sa jedno 25 metara ali Ivušić je njegov udarac skrenuo u korner. Uslijedilo je zatišje do 22’ kada Bočkaj prima jednu dugu loptu te ubacuje na glavu Marića koji je uspio zahvatiti tu loptu, ali ona je otišla preko gola. Osijek je ponovno bio opasan u 31’ kada je Marić uspio iskontrolirati jednu loptu između pulskih stopera ali njegov udarac je obranio danas vrlo dobar Josip Čondrić. Minutu kasnije I Pilj je pokušao sa 30 metara ali njegov udarac je otišao malo iznad grede. U 37’ minuti probudio se I najbolji igrač Istre 1961 ove sezone – Mario Ćuže. Probio se do kaznenog prostora Osijeka, zavarao stopere te pucao ali Ivušić je uspio skrenuti loptu u korner iz vrlo izgledne situacije.

U nastavku drugog poluvremena slična situacija kao na otvaranju utakmice. Osijek je pokušao sa visokim pressingom koji mu se I isplatio kada je u 49’ Marić oteo jednu loptu te pucao u Čondrića koji je uspio obraniti. U 53’ duga lopta na Mancea koji se okreće u kaznenom prostoru i puca u Čondrića, ali ovaj uspijeva obraniti. Minutu kasnije matna situacija za Osijek. Bočkaj je nakon ubačaja pucao glavom, ali Einar se u pravome trenutku našao na gol liniji i uspio izbaciti loptu te sačuvati 0 – 0. Danas najopasniji igrač Osijeka Mance pokušao je ponovno u 63’ kada je pucao sa ruba kaznenog prostora, ali njegov udarac bio je neprecizan pa je otišao pored gola. Osijek je pokušao I preko Škorića koji je u 70’ pucao ali pored gola. U 71’ odlična prilika za Istru! Povukao je Grujević jednu loptu sa centra, dao za Ćužea koji šalje loptu na 5 metara Osijeka ali Fuentes I Grujević su se spotaknuli te nisu uspjeli zahvatiti loptu na najbolji način pa je vrlo dobra prilika završila bez pogodka. Minutu kasnije Mance ponovno pokušava glavom nakon ubačaja ali Čondrić sa lakoćom brani. U 76’ Marić je izbio sam na 20 metara, a zatim pucao, ali njegov udarac ide pored gola. U 78’ opet Mance, ali ovaj puta njegov udarac Čondrić skreće u korner. Uslijedilo je zatišje do samoga kraja kada dolazimo do najbolje prilike na utakmici za Istru 1961. Spotaknuo se igrač Osijeka na domaćoj polovici, sve to prati večeras odličan Pavić koji oduzima loptu, vuče do 25 metara Osijeka, a zatim daje u prostor za Munivranu koji ulazi u kazneni prostor Osijeka, vara vratara Osijeka i ubacuje na drugu stranu za Fuentesa koji puca glavom, ali na pravom mjestu u pravo vrijeme je stoper Osijeka koji slično kao Einar skida loptu sa gol linije. Nekoliko sekundi kasnije, u nastavku iste situacije, Munivrana izbija sam pred Ivušića, ali Ivušić vršcima prstiju odbija njegov udarac. Bila je to posljednja prilika na utakmici.

Pravu prvenstvenu utakmicu odigrale su obje momčadi i treba im čestitati na tome. Taktička zamisao Ivana Preleca bila je i više nego dobra jer Osijek je bio prisiljen na pokušaje koji nisu bili toliko izgledni, te su svi pokušaji ili odlazili pored gola ili su bili lak plijen za Josipa Čondrića. Istra 1961 svoju sljedeću utakmicu igra protiv najtežeg protivnika – Dinama iz Zagreba. Utakmica sa Dinamom se igra u subotu, 14.9.2019. na Maksimiru sa početkom u 19h.

Istra 1961: Čondrić 6.5,  Bosančić 6.5, Gržan 6.5 (od 81’ Munivrana 6.5), Galilea 7, Ivančić 6.5 (od 66’ Fuentes 6.5) , Grujević 6.5 (od 90’ Franić -), Lončar 6.5, Pavić 7, Ćuže 7, Obeng 6.5, Tomašević 6.5. 

Osijek: Ivušić, Majstorović, Jugović,Mance, Lopa (od 62’ Alves Pereira), Bočkaj (od 76’ Gutieri), Šorša, Škorić, Marić, Pilj (od 83’ Špoljarić), Šutalo

Pin It on Pinterest