Miletić: Svijet ide i ići će naprijed ma koliko god netko pokušavao vratiti vrijeme unatrag

PULA – U svoje osobno ime i u ime Istarskog demokratskog sabora najoštrije osuđujem nadasve tužnu i žalosnu provokaciju od strane skupine talijanskih neofašista, koja je nedavno na Guvernerovu palaču u Rijeci objesila zastavu Kraljevine Italije. 

Fašizam je nazadna i poražena ideologija, a Istra, koja je nažalost iskusila svo zlo fašizma, zadnje je mjesto na svijetu gdje bi fašistička ideja mogla ponovno oživjeti. 

Žalosti nas što u Europi koja već desetljećima ne poznaje granice ima i dalje onih koji se zalažu za mijenjanje državnih granica. Smatram da se na primjeru gore navedene provokacije najbolje vidi sva karikaturalnost i bespredmetnost takvih pokreta, bez obzira dolaze li s talijanske ili s hrvatske strane. Svijet ide i ići će naprijed ma koliko god netko pokušavao vratiti vrijeme unatrag.  

U tom kontekstu, apsolutno nam je nepojmljiva odluka Grada Trsta  o podizanju spomenika Gabrieleu D’Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke. Bilo kakvo priznanje i pokušaj relativizacije nazadnih ideologija, kao i isticanje teritorijalnih pretenzija svakako ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima te je u čistoj suprotnosti vrijednostima Europe. 

IDS ima nultu stopu tolerancije za sve oblike fašizma.  Nikad nećemo šutjeti kad netko minira temelje modernog, građanskog i otvorenog društva. Našim primjerom u Istri možemo pokazati da tolerancija i otvorenost znače napredak u svakom pogledu. 

Na kraju, pozivam predstavnike državnih vlasti da poput nas dosljedni u svojim vrijednostima te da nedvojbeno i najoštrije osude današnju izjave HVIDR-e, koja, iako djeluje u demokratskoj Hrvatskoj, uzima si za pravo reći koje su stranke poželjne ili nisu u našoj zemlji. 

Pin It on Pinterest