U nedjelju Fešta od fruti u Kaldiru!

U nedjelju 29. rujna 2019. će se u mjestu Kaldir, pokraj Motovuna, održati jedanaesta po redu Fešta od fruti na kojoj će posjetitelji moći isprobati brojne slastice koje će izrađivati vrijedni članovi Udruge Kaldir, ali i kupiti proizvode lokalnih proizvođača. Ova je manifestacija kruna Kaldirskog placa od fruti, koji se održavao svake druge nedjelje tijekom cijelog ljeta, a na kojem se moglo kupiti sezonsko, svježe ubrano voće.

Ljubitelji voća i voćnih prerađevina će u Kaldiru, najpoznatijem voćarskom kraju u Istri, s čijeg područja na istarsko tržište dolazi čak sedamdeset posto voćarske proizvodnje, moći degustirati i od lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kupiti svježe, tek dozrelo voće (jabuke i kruške), ali i brojne voćne prerađevine – sokove, džemove i sl. 

Svoje će proizvode na ovogodišnjoj Fešti od fruti ponuditi lokalni proizvođači – OPG Božić Aleksandra, OPG Beletić Davide, OPG Cvitko Kristijan, OPG Rabak Andrej te medar OPG Dantinjana Vinko i vinari Motovunštine – Bertoša, Benvenuti, Valenta, Tomaz i Fakin, a gostujući će izlagači nadopuniti ponudu s autohtonim istarskim proizvodima kao što su sir, kobasice, lavanda, konoplja, češnjak i tradicionalni suveniri, a moći ćete razgledati i poljoprivrednu mehanizaciju.

Udruga Kaldir će na ovoj manifestaciji za okupljene posjetitelje kuhati domaću miješanu marmeladu, peći palačinke, peći štrudlu od jabuka, kuhati njoke s krekami (šljivama) i pohati jabuke u pivskom tijestu. Osim hrane bazirane na voću, vrijedne članice i članovi udruge će za posjetitelje Fešte od fruti pripremati fuže i pljukance s gulašom. 

Program započinje u 11 sati otvaranjem izložbe voćnih proizvoda. Organizatori su se posebno potrudili oko dječjeg programa, pa će se tako za najmlađe tijekom cijelog dana održavati dječje radionice. U 16 sati je na rasporedu dječja priredba, dok pola sata kasnije na scenu stupaju pjevači Malog velikog mikrofona. 

Tijekom cijelog dana posjetitelji će moći uživati u glazbi uživo uz Bambus band, a u 18 sati počinje zabava uz Malvazija band. Program će voditi Meri Simičić Beato, koja će zabavljati prisutne posjetitelje, ali i nagrađivati, budući su organizatori pripremili nagradne igre za posjetitelje.

Cjelodnevni se program odvija pod šatorom, a od automobila do mjesta manifestacije organiziran je poseban, besplatan prijevoz. Cijena ulaznice iznosi simboličnih 10 kuna, a djeca do 18 godina imaju besplatan ulaz.

Pomoć i podršku u provedbi ove manifestacije pružaju suorganizatori Općina Motovun i Turistička zajednica Općine Motovun te komunalno društvo Motovun park d.o.o. i Istarska županija (Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu).

Pin It on Pinterest