Veleposlanica Švicarske u nastupnom posjetu Istarskoj županiji

Veleposlanica Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Emilija Georgieva, danas je bila u nastupnom posjetu Istarskoj županiji, te ju je tom prigodom, u sjedištu Županije, u Puli, primio zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin.  

Župan Radin zaželio je veleposlanici dobrodošlicu u Istru, izrazivši želju za uspostavom daljnje suradnje i prijateljstva. Tijekom susreta bilo je govora o gospodarstvu te je kao primjer izdvojena švicarska tvrtka Holcim, koja je u Istri prisutna od 1992. godine. Veleposlanica je zadovoljna što Holcim već skoro 30 godina uspješno posluje i investira u Hrvatsku, u što se imala priliku uvjeriti tijekom jučerašnjeg posjeta Koromačnu. Osvrnula se i na sve veći broj turista, njih oko 300 tisuća godišnje, koji rado posjećuju Hrvatsku, posebice Istru, Primorje i Gorski kotar. 

„Čast mi je biti u prvom službenom posjetu Istri, a posebno mi je drago vidjeti dobre odnose kako među našim ljudima, tako i u biznisu“, kazala je veleposlanica dodajući kako je Istra poznata po svojoj gostoljubivosti i srdačnosti ljudi. Zanimalo ju je i o izazovima s kojima se Istarska županija trenutno susreće, na što je župan Radin odgovorio da su najaktualnija pitanja opstanka brodogradilišta Uljanika te novi sustav gospodarenja otpadom.

„Bavimo se i pitanjem održivog turizma jer držimo kako društvena zajednica razvoj te grane ne smije prepustiti samo mehanizmima tržišta. Općenito govoreći o održivom razvoju, on nam je prioritet i u drugim segmentima. Govoreći, pak, na razini države, predstoji nam ulazak u Schengen i Hrvatska se trenutno nalazi u jednom tranzicijskom razdoblju, zbog čega malo kasnimo za ostatkom Europe, kao što je slušaj s digitalnom revolucijom“, istaknuo je župan navevši da je za Istarsku županiju jedan od značajnih projekata upravo daljnja digitalizacija i razvoj IT sektora, kako bi bili u korak sa svjetskim trendovima, a samim time i konkurenti. 

Uz veleposlanicu, prijemu je prisustvovala i počasna konzulica Švicarske federacije, gospođa Draženka Moll, nadležna za područje Istarske županije i Primorsko-goranske.

Pin It on Pinterest