Hrabra Istra 1961 uzela bod Hajduku!

Piše: Stefan Bošnjak

Na Aldo Drosini u sklopu 10. Kola 1. HNL, Istra 1961 dočekala je Hajduk iz Splita. Otprilike 4500 gledatelja moglo je uživati u pravoj natjecateljskoj atmosferi. Što na tribinama, što na terenu. Nakon prilično jalovog prvoga poluvremena i čvrste igre, Drugo poluvrijeme donijelo je pravu nogometnu poslasticu u kojoj je Istra 1961 uzela bod, a mogla je i sva tri.

Već u 2′ Caktaš I Jradi kombiniraju oko kaznenog prostora domaćina, Caktaš zatim ubacuje na glavu Jradija koji spašava rani pogodak gostiju. Nakon prilike Jradija Istra se zbila u sredini terena sa sustavom 5-4-1 te je Hajduk teže pronalazio rješenja prema naprijed. Uslijedila je Istrina prva prilika u 6′. Kombinirali su Bušnja i Pavić po lijevoj strani, Pavić dodaje za Bušnju koji sa dvadesetak metara puca visoko preko gola. Istra dosta agresivna u početku, te se tako nastavljaju prilike za domaćina. Nekoliko minuta kasnije, Gržan prolazi po desnoj strani i puca malo preko gola. Prvih desetak minuta Istra vrlo dobro parira Hajduku. U 14′ min ponovno Istra pokušava, izborio je Grujević jednu loptu na polovici Hajduka, povukao do kaznenog udarca te pucao slabijom nogom malo pored gola. Sljedećih desetak minuta, vodila se borba na terenu gdje je Istra uspjela uspostaviti ravnotežu i primiriti nalet Hajduka. Hajduk je prisiljen na pokušaje iz daljine pa tako u 25′ pokušava Jradi sa 25 metara, ali visoko preko gola. U 35′ Hajduk je poveo. Prvo je Ćuže izmučio obranu Hajduka na drugoj strani, dao na 5 metara gdje se nisu snašli napadači domaće momčadi te u nastavku akcije iz kontra napada lopta dolazi do Caktaša koji sa dvadesetak metara pogađa suprotni kut za vodstvo gostiju iz Splita. U 41′ Istra pokušava do izjednačenja, kombinirali su igrači Istre oko šesnaesterca Hajduka, lopta dolazi do Bušnje koji puca precizno, ali vrlo slabo te Posavec sa lakoćom brani njegov udarac.

U nastavku, u drugome poluvremenu bila je to prava nogometna poslastica. U 46′ po lijevoj strani prošao je Jradi i zapucao, a odbijena lopta odlazi malo iznad grede. U 51′ slična situacija kao kod vodećeg pogodka gostiju. Prvo su zakomplicirali igrači Istre u napadu te izgubili loptu, a u nastavku Jakoliš je povukao do kaznenog prostora domaćina, dao za Caktaša koji iz „prve“ puca preko gola. U 56′ odlična prilika Hajduka. Juranović je sa dvadesetak metara iz kosa snažno opalio, a Čondrić je vršcima prstiju loptu skrenuo u korner. U 60′ Lončar malonogometnim potezom izbacuje obranu Hajduka, te puca snažno, ali Posavec je odbio njegov vrlo atraktivan pokušaj. Pokušao je i Obeng u 62′ snažnim udarcem sa tridesetak metara, međutim nije dobro zahvatio loptu te ona odlazi daleko preko gola. Već u 71′ Istra je mogla izjednačiti. Grujević je snažnim ubačajem pronašao Bušnju u kaznenom prostoru Hajduka koji se oslobađa svoga čuvara, puca u suprotni kut, ali tamo se u pravo vrijeme na pravome mjestu našao Simić koji spašava Hajduk. Minutu kasnije Hajduk uzvraća preko Edouka koji puca malo iznad grede. U 79′ Istra je napokon izjednačila. Pavića je dao loptu za Gržana koji daje na krilo za Ćužea. Ćuže plasira loptu za Lončara koji se nalazio sam na rubu kaznenog prostora Hajduka i sa lakoćom pogađa za 1 – 1 i delirij na Pulskoj „bombonijeri“. Samo minutu kasnije, Istra koristi taj elan izjednačujućeg pogodka i za malo stiže do potpunog preokreta protiv Hajduka. Kombinirali su po desnoj strani Gržan i Grujević koji snažno ubacuje na 5 metara gdje Ćuže, iako okružen igračima Hajduka uspijeva pucati, ali golman Hajduka fantastično brani. U 86′ prava „gužva“ u šesnaestercu Puljana. Nakon ubačaja sa strane, Simić puca glavom, a njegov udarac odlično brani Čondrić. Te se sve završilo žutim kartonima jer dok je Čondrić ležao na podu, loptu mu je pokušao uzeti Simić te je nastala opće naguravanje. To je bila posljednja prilika na utakmici.

Odličnom igrom u zadnjih tridesetak minuta utakmice, Istra je potpuno zasluženo uzela bod, te je uz malo više koncentracije mogla uzeti i sva tri. Najbitnije je da nakon crne serije i poraza, napokon je upisan bod protiv trenutno vodeće momčadi prvenstva. Za samo pet dana, Istra igra puno težu utakmicu u odnosu na ovu sa Hajdukom, kada na Drosinu dolazi Inter iz Zaprešića koji je izravni konkurent za ostanak u ligi. Utakmica sa Interom igra se u petak, 4.10. 2019. Sa početkom u 18:00h. Vidimo se na Drosini!

Foto galeriju sa današnje utakmice možete pogledati na sljedećem linku:

https://www.facebook.com/pg/pulskasvakodnevnica/photos/?tab=album&album_id=2285573658221370

Istra 1961: Čondrić 7.0, Grujević 6.5, Bosančić 6.5, Einar 6.5, Tomašević 6.5, Pavić 6.5, Lončar 8.0, Gržan 6.5, Bušnja 6.5( od 72′ Munivrana),Obeng 6.5( od 81′ Močinić),  Ćuže 6.5( od 90′ Perić-Komšić).

Hajduk: Posavec, Nejašmić, Simić, Jakoliš ( od 81′ Delić), Caktaš, Juranović, Jairo, Bradarić ( od 75′ Jurič), Dolček, Ismajli, Jradi( od 64′ Edouk).

Pin It on Pinterest