Uspješna 11. Fešta od fruti u Kaldiru

U nedjelju 29. rujna 2019. je u mjestu Kaldir, nedaleko Motovuna, održana jedanaesta po redu Fešta od fruti na kojoj su posjetitelji mogli isprobati brojne slastice koje su za njih pripremili vrijedni volonteri Udruge Kaldir, ali i kupiti proizvode lokalnih proizvođača. Riječ je o već tradicionalnoj manifestaciji i “kruni” ovogodišnjeg Kaldirskog placa od fruti, koji se održavao u osam termina, svake druge nedjelje tijekom cijelog ljeta, a na kojem se moglo kupiti sezonsko, svježe ubrano voće.

Izložba voća i voćnih prerađevina je službeno otvorena u 11 sati, kada su se posjetiteljima pozdravnim riječima obratili Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun i Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije. Nakon službenog otvorenja, ljubitelji voća i voćnih prerađevina mogli su u Kaldiru, najpoznatijem voćarskom kraju u Istri, s čijeg područja na istarsko tržište dolazi čak sedamdeset posto voćarske proizvodnje, degustirati i od lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kupiti svježe, tek dozrelo voće (jabuke, kruške i šljive), ali i brojne voćne prerađevine – sokove, džemove te druge proizvode poput domaćeg češnjaka, ulja od konoplje, sira, suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja, meda itd. Posjetitelji su imali priliku i razgledati izložbu poljoprivredne mehanizacije. 

Vrijedne članice i članovi Udruga Kaldir su za okupljene posjetitelje pripremali domaću miješanu marmeladu, pekli palačinke, kuhali njoke s krekami (šljivama) i pohali jabuke u pivskom tijestu, a posebna je atrakcija bila 30-metarska štrudla od jabuka, koja je “nestala” već četiri sata nakon otvorenja manifestacije. Posjetitelji su imali priliku okrijepiti se i sa slanim jelima, pa su tako u ponudi bili pljukanci s mesnim umakom i umakom od gljiva.

Tijekom trajanja izložbe voća i voćnih proizvoda održavala se i dječja radionica na kojoj su najmlađi imali priliku ukrašavati veliku sliku “Tete Frutele” s voćnim motivima naslikanim na kamenčićima, ali i na isti način izraditi vlastite suvenire s motivom “Tete Frutele”, koje su odnijeli svojim kućama za uspomenu iz Kaldira. Radionicu su vodile Dina i Melita Kotiga. 

Atmosferu u šatoru su održavali Bambus bend i simpatična voditeljica programa Meri Simičić Beato, koja je podijelila brojne nagrade.

Ovogodišnji laureat u izboru za najbolju marmeladu Fešte od fruti je OPG Aleksandra Božić s marmeladom naziva “Kaldirski miks”, drugoplasirani je bio OPG Davide Beletić s marmeladom od trešnje, dok je treće mjesto zauzeo OPG Rabak Andrej s marmeladom od kruške.  

U 16 sati su najmlađi Kaldirčani zabavili posjetitelje na dječjoj priredbi, nakon kojih su na scenu stupili talentirani pjevači Malog velikog mikrofona. U 18 sati su na pozornicu stao sjajni Malvazija bend, koji je zabavljao one najupornije do kasno u noć.

Procjenjuje se kako je ovogodišnju Feštu od fruti posjetilo više od 1.500 posjetitelja, a posebnu pohvalu zaslužuje četrdesetak volontera iz Udruge Kaldir, koji su uložili veliki trud te svojom pozitivnom energijom i osmijesima učinili da se svi posjetitelji u Kaldiru osjećaju kao doma. 

Pomoć i podršku u provedbi ove manifestacije pružili su suorganizatori Općina Motovun i Turistička zajednica Općine Motovun te komunalno društvo Motovun park d.o.o. i Istarska županija (Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu).

Pin It on Pinterest