Edukacijom u pazinskom Spomen domu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba (1. listopada), Policijska uprava Istarska i Grad Pazin su jučer u pazinskom Spomen domu organizirali predavanje o prijevarama osoba u ”zlatnim godinama”.

Predavanje su održale voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović policijska službenica pazinske policije Valentina Bojić, a edukaciji su osim osoba starije dobi, nazočili i učenici gimnazije i strukovne škole u Pazinu.

Policijske službenice prisutnima su pojasnile najčešće oblike prijevara koje su usmjerene prema starijim osobama, a to su: lažno predstavljanje, dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja ili stradavanja, dovođenje u zabludu u pogledu marke i kvalitete proizvoda te iskorištavanje odsustva, stresne situacije ili duševnog stanja žrtve. Također je skrenuta pozornost  na oblik prijevare koji se odnosi na osobe koje građanima mogu doći na kućna vrata i lažno se predstaviti  kao policajci, akviziteri humanitarnih akcija, prodavatelji medicinskih pomagala ili raznih kućanskih artikala. Prisutni su upoznati i s oblicima prijevara koje se odnose na pozive iz institucija (banke, zavod za mirovinsko osiguranje), pozive iz inozemstva (rodbina u bolnici), pozivi operatera telekomunikacijskih usluga (usmeno sklapanje ugovora), pozivi odvjetničkih ureda, pozivi tipa ”Can you here me?” (snimanje glasovnog odgovora yes/no) i slično.

Kako bi se zaštitili od raznih oblika prijevara nazočne osobe su upoznate sa šest zlatnih savjeta za zlatnu dob:

  • NE PUŠTAJTE U DOM NEPOZNATE OSOBE
  • NE NASJEDAJTE NA LJUBAZNOST OSOBA PRED VRATIMA
  • NIŠTA NE POTPISUJTE PRIJE NEGO SE POSAVJETUJETE SA OSOBOM OD POVJERENJA
  • NIŠTA NE KUPUJTE NA KUĆNOM PRAGU OD NEPOZNATIH OSOBA
  • TELEFONOM NE DAJTE OSOBNE PODATKE
  • NE PRISTAJTE NA PONUDE PUTEM TELEFONA. 

Foto: PU Istarska

Pin It on Pinterest