Obilježen Dan spomena Grada Pule

Polaganjem vijenaca danas je na Velom Vrhu svečano obilježen Spomen dan Grada Pule.

Polaganju vijenaca uz Udruge antifašističkih boraca i antifašista  Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske sudjelovali su i zamjenik gradonačelnika Robert Cvek i pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.

Potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Boris Siljan  podsjetio je da je ovaj dan posvećen sjećanju na nedužne pulske heroje koji su osvetnički pogubljeni 2. listopada 1944. godine na Velom vrhu. Povod nemilom činu bio je događaj od prethodnog dana, kada je u Štinjanu ubijen zloglasni fašist Bradamante. Zatim je pozvao uzvanike na minutu šutnjeza sve poginule.

Pula je u Drugom svjetskom ratu dala 28.754 borca od kojih je živote izgubilo njih 17 tisuća. Proces oslobođenja počeo je oružanim ustankom na poziv Komunističke partije. Bez nje i Druga Tita okupirani dijelovi ne bi bili nikada pripojeni matici Hrvatskoj. Brojni su bili deportirani u talijanske i njemačke logore iz kojih se velik dio nije vratio.

Spomenik na Velom vrhu nosi ime 21 žrtve, nasumično izabranih u ćeliji i pogubljenih od strane njemačkog SS-a i talijanske Decime MAS. Obilježavanje ovog dana u znak sjećanja na sve žrtve fašističkog terora uveden je i u Statut Grada Pule.

Nakon polaganja vijenaca, s početkom u 11,00 sati u osnovnoj školi Stoja organizirano je predavanje o značaju antifašizma i antifašističkog pokreta. Prije samog predavanja zamjenik gradonačelnika Robert Cvek poručio je kako je danas iznimno važan dan za cijelu Pulu te kako Grad sve važne antifašističke datume tijekom godine obilježava i s ponosom ističe.

Pin It on Pinterest