Flego o financijskom proračunu EU: Razvojan i vizionarski, a ne strog bankarski!

BRUXELLES – „Još je veći izazov od samog Brexita pronaći nov i uspješan ekonomski model EU, kojeg će Europa i sve zemlje članice koristiti u narednim godinama“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego povodom današnje plenarne rasprave u Bruxellesu o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021-2027. 

– Europski proračun ne smije biti strog bankarski, već razvojan i vizionarski proračun s ciljem da Europa ima najveći rast BDP-a u svijetu, a građani najveći rast standarda. Da bismo to učinili, moramo jasno definirati naše strateške prioritete – obrazovanje, digitalizacija, zelene politike, sigurnost! U svemu tome, nipošto nemojmo podcijeniti kohezijsku politiku i njezin značaj, naglasio je Flego te dodao da ne može prihvatiti ideju o rastu udjela zemalja članica s 15 na 30 posto po odobrenom projektu.

– Očekujem zaustavljanje takve ideje, jer vjerujem u Europu, u kohezijsku politiku i solidarnost država članica, zaključio je Flego koji se oštro protivi smanjenju sredstava kohezijske politike, posebice jer to za male i siromašnije države kao što je Hrvatska znači opasnost od iznimno otežane realizacije velikog broja projekata.

Europski je parlament tako danas usvojio Rezoluciju o višegodišnjem financijskom okviru 2021-2027 i vlastitim sredstvima, koja predstavlja službeno stajalište Parlamenta. Ključno je bilo da Parlament iznese svoje stavove prije sljedećeg sastanka Europskog vijeća, koji će se održati 17. i 18. listopada 2019. Zastupnik IDS-a u EP-u Valter Flego i njegova politička grupacija Renew Europe traže da novi višegodišnji financijski okvir osigura konkurentnost EU, osiguravajući da EU bude predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena. 

Pin It on Pinterest