U HGK – ŽK Pula održana radionica Tržište električne energije za poduzetnike

Kako se prilagoditi tržištu te kako odabrati najpovoljniji tržišni model za sebe

O zakonodavstvu i regulaciji tržišta električne energije te smanjenju opterećenja cijene električne energije na poslovanje, razgovaralo se danas na radionici Tržište električne energije za poduzetnike u HGK – Županijskoj komori Pula.

Hrvatska gospodarska komora u protekle dvije godine pojačano prati kretanje tržišta električne energije. Radom strukovnih udruženja uočen je problem nedovoljnog poznavanja tržišta električne energije, što kao posljedicu ima nepovoljnu cijenu koju tvrtke članice plaćaju, istaknuo je tajnik Udruženja energetike HGK Krešimir Štih.

Predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić ističe kako poduzetnici na liberaliziranom tržištu električne energije trebaju imati dovoljno informacija kako bi mogli prepoznati priliku kako da smanje troškove i stvore konkurentne uvjete za svoje poslovanje. 

Predstavnica Ministarstva zaštite okoliša i energetike Kristina Čelić naglasila je kako poduzetnici trebaju biti pametni kupci, ali i mogući proizvođači te iskoristiti zakonski okvir i regulative koje im donosi energetska unija. “Cilj je energetske unije izjednačavanje i harmonizacija tržišta energije na prostorima država članica EU i postizanje jednakih prava i obveza sudionika tržišta te je u tu svrhu donesena Uredba o upravljanju energetskom unijom koja se primjenjuje na nacionalno zakonodavstvo”, izjavila je Čelić najavivši i nove izmjene regulative o električnoj energiji u idućoj godini.

Uime Hrvatske energetske regulatorne agencije HERA Mladen Žunec istaknuo je kako ukupna cijena električne energije obuhvaća više neovisnih komponenti – tržišnih i reguliranih.  Stoga više nije moguće razmotriti cijenu struje jednako kao prije uvođenja tržišnih odnosa u elektroenergetskom sektoru. HERA je u ožujku ove godine donijela novu Metodologiju za određivanje cijene za zajamčenu opskrbu. Nova metodologija 

potiče kupca tj. poduzetnika da sklopi ugovor o opskrbi s jednim opskrbljivačem na tržištu, što bi značilo da može ostvariti povoljniju cijenu struje.

O temeljnim pravilima tržišta govorio je član uprave Hrvatske burze električne energije (CROPEX) Ivica Toljan predstavivši proces trgovanja na hrvatskoj burzi. “Cijena je na burzi realna i daje jasne signale investitorima. Prošle godine trgovalo se u vrijednosti oko 200 milijuna eura s prosječnom cijenom od 60 eura. Uvjete za stjecanje potpore u cijeni struje za pojedine kategorije poduzetnika, odnosno naknadu za poticanje obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije predstavio je Ozren Fućak iz Hrvatskog operatora tržišta energije  (HROTE).

Na radionici  je bilo riječi i o dostupnim modelima za sklapanje ugovora, poticanju energetske učinkovitosti te o modelima za poduzetnike koji su i proizvođači električne energije. Dostupne tržišne modele za krajnje kupce u kategoriji poduzetništva predstavili su opskrbljivači električnom energijom. Sudionici radionice imali su priliku dobiti vrlo konkretne i mjerodavne odgovore na pitanja, što su obilato i iskoristili.

Radionica u Puli jedna je od četiriju regionalnih radionica koje je organizirala HGK. 

Pin It on Pinterest