Hrvatska premijera – “Ruganje s Kristom” u Kinu Valli

U utorak, 22. listopada s početkom u 13:30 uz slobodan ulaz, u Kinu Valli će se održati hrvatska premijera makedonskog filma “Ruganje s Kristom” uz gostovanje redatelja Janija Bojadžija.

Film govori o poznatom novinaru francuskog političkog časopisa, Alexanderu Philipopoulosu, koji se nakon dva desetljeća izbivanja vraća u svoje rodno mjesto na sjeveru Grčke, nakon što sazna da mu je otac Lazar, koji je živio kao politički emigrant u susjednoj zemlji Sjeverne Makedonije, preminuo. „Ruganje s Kristom“  su aktualne vlasti u Makedoniji zabranile za prikazivanje a lani se održala tek jedna projekcija u okviru otvorenja festivala Kinenova, uz policijsko osiguranje i uz izravne prijetnje autoru po njegov život.

Na Montreal film festivalu u Kanadi (2018.) održana je svjetska premijera na kojoj je film nagrađen za inovativnost a iste mu je godine na festivalu CEEAPARIS dodijeljena i nagrada za scenarij. Film je prikazan u Australiji, na Novom Zelandu, u 16 američkih saveznih država, te u Kanadi, Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama.

Pin It on Pinterest