Usuglašene aktivnosti oko uklanjanja neeksplodiranih sredstava na Vallelungi

Pulski gradonačelnik Boris Miletić danas je u Ministarstvu obrane RH sudjelovao na radnom sastanku s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, direktorom Glavnog stožera viceadmiralom Robertom Hranjom te pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Damirom Trutom na kojemu se razgovaralo o projektu uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstva zaostalih iz II. svjetskog rata na području bivšeg vojnog skladišta Vallelunga.

Tom je prigodom dogovoreno da sve tri strane, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Pula zajednički participiraju u projektu razminiranja bivše vojarne Vallelunga.

Konkretno, dogovoreno je da će se problem uklanjanja neeksplodiranih sredstava zajednički pokušati riješiti te će se osnovati radna skupina sastavljena od predstavnika MUP-a, MORH-a i lokalne zajednice, koja će razmotrili model sukladno nadležnostima, a nositelj te aktivnosti bit će MUP odnosno Ravnateljstvo civilne zaštite.

Naime, predloženo je da lokalna zajednica razmotri mogućnost angažiranja adekvatnog pružatelja usluge uklanjanja urušenog građevinskog materijala i neeksplodiranog sredstava na siguran način, Ministarstvo unutarnjih poslova će sudjelovati u poslovima uklanjanja NUS-a, a Hrvatska vojska će biti zadužena za saniranje predmetnog područja i odvoz građevinskog materijala.

Planirano je da će radna skupina do sredine prosinca izraditi plan aktivnosti koji se planira provesti, a sve kako bi se čim prije krenulo s postupkom uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstva zaostalih iz II. Svjetskog rata na području bivšeg vojnog skladišta Vallelunga.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić zahvalio je na iskazanoj potpori i kooperativnosti te je izrazio nadu u skoro rješenje problema dok jr Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izrazio spremnost Vlade da pomogne lokalnoj zajednici.

Pin It on Pinterest