Istra sve zanimljivija destinacija za goste ronilačkog turizma

Danas je u HGK – Županijskoj komori Pula održana sjednica Strukovne grupe ronilačkog turizma ŽK Pula na kojoj se raspravljalo o ovogodišnjoj turističkoj sezoni.

Predstavnici tvrtki koji obavljaju djelatnost ronilačkog turizma procjenjuju da su u 2019. godini turisti čiji je osnovni motiv dolaska u destinaciju upravo ronjenje, ostvarili više od 200.000 noćenja, ne računajući pritom dnevne posjete. Turistička sezona u ronilačkim centrima traje gotovo polovicu godine, a brojni su i centri koji rade tijekom cijele godine. Turističko ronjenje snažan je motivator dolaska za goste koji preferiraju posebne oblike turizma, pa su i ronilački centri prepoznati kao važan dionik u razvoju turizma Istarske županije. Stoga je važna suradnja s lokalnom zajednicom i umrežavanje s drugim pružateljima usluga u turizmu u cilju stvaranja što kvalitetnije destinacijske usluge koja može zadovoljiti potrebe gostiju u svim segmentima boravka u destinaciji. 

U 2019. godini na temelju javnog natječaja Ministarstva kulture ishodovana su dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru u područjima gdje se nalaze kulturna dobra. Ronilački centri ističu zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom kulture, naglašavajući obostrani interes u maksimalnom očuvanju podvodne kulturne baštine Jadrana. 

Marko Srečec predsjednik Strukovne grupe ističe kako su ronilački centri važan faktor u očuvanju podmorja i ekologije – nakon ronjenja ronioci gotovo uvijek donose sa sobom otpad koji su prikupili u podmorju. 

Upravo je s tim ciljem u 2019. godini Strukovna grupa pokrenula inicijativu prema jedinicama lokalne samouprave za suradnju na području ekologije i očuvanja podmorja. U narednoj godini Strukovna grupa, među ostalim, planira organizirati gostujuća predavanja na fakultetima i u srednjim školama u cilju promocije zanimanja u ronilačkom turizmu te predstavljanja aktivnosti što većem broju potencijalno zainteresiranih mladih ljudi koji bi svoje buduće zaposlenje mogli pronaći upravo u ronilačkim centrima.

Pin It on Pinterest