Otvorena vojarna “Hrvatski branitelji Istre“

Prigodnom svečanošću danas je na području nekadašnjeg vojnog aerodroma u Valturi otvorena vojarna Hrvatski branitelji Istre. Svečanosti su nazočili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević,  načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov te pulski gradonačelnik Boris Miletić i zamjenik župana koji obnaša funkciju župana Istarske županije Fabrizio Radin.

Tijekom svečanog otvorenja, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako se od početka preuzimanja mandata predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga zalaže za ravnomjeran raspored Hrvatske vojske u svim dijelovima Hrvatske. „Osobito mi je zadovoljstvo što kao Vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske mogu danas u vojarni „Hrvatski branitelji Istre“ svjedočiti povratku Hrvatske vojske u našu hrvatsku Istru i hrvatsku Pulu“, kazala je predsjednica.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić tom je prigodom kazao kako je malo gradova koji imaju bogatu vojnu povijest poput Pule. „Prije stotinu godina, uz 30-tak tisuća Puležana, živjelo je tu do 13 tisuća vojnika. Isprepletenost Pule i vojske, koja je imala nemali značaj za razvoj našeg grada označilo je cijelo jedno razdoblje za Pulu. Danas Pula više nije vojni grad, naš razvoj gradimo na nekim drugim temeljima, ali povijest nas uči da sigurnost nikad ne smijemo uzeti zdravo za gotovo. Drago mi je što smo u Ministarstvu obrane naišli na razumijevanje te da vojni borbeni neće nadlijetati Pulu i Istru koja se i dalje želi turistički razvijati i dalje biti vodeća turistička regija u Hrvatskoj“, kazao je gradonačelnik Miletić.

Okupljene je pozdravio i zamjenik župana koji obnaša funkciju župana Istarske županije Fabrizio Radin dok je ministar Krstičević poručio kako će ustrojavanje Središta za besposadne zrakoplovne sustave biti od strateškog značaja za sigurnost i obranu područja Istre, a time se otvara i mogućnost zapošljavanja pripadnicima hrvatske vojske s područja Istre.

U sklopu današnje svečanosti otkriveno je i spomen-obilježje u znak sjećanja na prelet MiG-om pilota pukovnika Danijela Borovića s pulskog aerodroma 1991. godine te kao i amblem vojarne te su položeni vijenci kod spomen-obilježja četvorici pripadnika HV-a i MUP-a koji su poginuli prilikom razminiranja vojarne 1991. godine.

U vojarni je predviđen razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave koji će biti namijenjeni praćenju i nadzoru državnih granica na moru i na kopnu, ali i u slučajevima prirodnih nesreća, požara, epidemija, ugrožavanja sigurnosti i slično.

Fotogalerija na linku:

https://www.facebook.com/pg/pulskasvakodnevnica/photos/?tab=album&album_id=2395605083884893

Pin It on Pinterest