Članice Dječjeg gradskog vijeća Pule na zajedničkoj sjednici djece i saborskih zastupnika

U sklopu obilježavanja 30. godišnjice otkako su Ujedinjeni narodi donijeli Konvenciju o pravima djeteta, jučer je u Hrvatskom saboru održana zajednička sjednica djece i saborskih zastupnika. Sjednica je održana u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Ureda pravobraniteljice za djecu i Ureda UNICEF-a, a istoj su prisustvovale članice Dječjeg gradskog vijeća grada Pule, Martina Licul i Tijana Gužvić zajedno sa voditeljicom Ileanom Zahtilom Blašković.

Tom su prilikom djeca podsjetila odrasle na važnost poštivanja i provedbe dječjih prava. Istaknuli su da im je za provedbu istih potrebna pomoć odraslih obzirom da ih sami nisu u mogućnosti i prilici provoditi ih. Razgovarali su i o aktualnim temama poput štrajka prosvjetnih radnika na koje se osvrnula ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, ali i siromaštva i udomljavanja o kojima je govorila Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković. Za kraj, djeca su poručila kako je važno djelovati već danas jer kako su istaknuli „sutra više nećemo biti djeca“.

Uz 30. godišnjicu donošenja Konvencije o pravima djeteta, ove se godine obilježava i 20 godina akcije Gradovi i općine – prijatelji djece. Grad Pula prvi je grad u Istri koji s pravom i ponosom taj status nosi od 2011. godine, a nakon Pule u prestižnu su obitelj gradova i općina djece uključeni još i Buzet, Labin i Rovinj te općine Kanfanar i Vižinada.

Pin It on Pinterest