Uređenje pulskih prometnica u punom jeku

U tijeku je izrada završnog/habajućeg sloja na raskrižju Rizzijeve ulice i Ceste Prekomorskih brigada, koje je rekonstruirano i formirano kao kružno, te na dionici koja se nadovezuje na isto raskrižje i proteže do “rotora za Pješčanu Uvalu”. S ciljem izvođenja radova u što kraćem roku, ali i polaganja završnog zastora na dionici u kontinuitetu, čime se postiže bolja kvaliteta ugrađenog asfalta, dio Ceste Prekomorskih brigada je danas do 18,00 sati zatvoreno za prometovanje, a nastavno na vremenske uvjete, sutra se na dionici planira iscrtati horizontalna prometna signalizacija.  Obilježavanje pozicije za iscrtavanje prometne signalizacije, pak, u tijeku je duž, za promet, otvorene Labinske ulice, te ukoliko vremenski uvjeti budu pogodni danas će se ista iscrtati. Naime, više od 2 kilometara nekada makadamske prometnice – dijela Labinske ulice od betonare Zagreb do Partizanskog puta, asfaltirano je, u sklopu izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta na području grada Pule. Labinska cesta, podsjetimo, služi i kao alternativni pravac tijekom ljetnih gužvi stoga modernizacija ove prometnice uvelike doprinosi većoj sigurnosti prometovanja.

Kao što je evidentno gradilišta su aktivirana nakon završetka turističke sezone te je intencija Grada Pule, u sklopu programa građenja i programa održavanja realizirati čim više projekata do početka sljedeće turističke sezone.

„Svjesni smo da je promet u gradu otežan i zato molim svoje sugrađane da budu strpljivi jer se svi ovi radovi izvode kako bi u konačnici svima nama bilo ugodnije živjeti u našemu gradu. Ove godine smo, dodatno, za održavanje bogatog programa tijekom prosinca u samom centru  privremeno proširili pješačku zonu kako bi građani u bogatom i raznovrsnom programu, namijenjenog svim generacijama, zaista doživjeli blagdanski ugođaj. Činjenica je da je Pula turistički grada i da sezona započinje sve ranije i završava sve kasnije, što je, kako za naše građane, tako i za gospodarstvo te cijeli sustav iznimno pozitivno. To s druge strane isto jasno implicira da se radovi koji doprinose razvoju  i dodatnom napretku, moraju odvijati u periodu kada najmanje utječu na isto i na naš svakodnevni život. Stoga ponovno molim svoje sugrađane za strpljenje i razumijevanje tijekom odvijanja radova jer se izvode za boljitak svih nas“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Gradilište je aktivno i na Vidikovcu na kojemu je premješten Moccenijev spomenik, kao predradnja građevinskim radovima izgradnje samog rotora na raskrižju Voltićeve i Rizzijeve ulice. Predmetni rotor će, zajedno s prethodno navedenim i onim izgrađenim na raskrižju Rizzijeve i Radićeve, doprinijeti većoj protočnosti i sigurnosti duž jedne od prometnijih pulskih dionica.
Isto tako, izgradnjom kružnog toka kvalitetno će se riješiti vrlo prometno četverokrako raskrižje Valturske i Ulice Jurja Žakna, na kojem se s radovima planira započeti kroz narednih 10-ak dana, dok su u punom jeku, također, radovi izgradnje rotora na raskrižju Ulice Starih statuta i Ulice Riva u investiciji Hrvatskih cesta d.o.o..

Navedimo da su u tijeku i radovi sanacije kolnika u Koparskoj ulici, dok su nakon polaganja asfaltnog zastora na prometnicama u Kochovoj, Gupčevoj i Ulici Grada Graza te obilježavanja prometne signalizacije, predmetne dionice danas otvorene za promet. Slijedom navedenog, od sutra je u planu započeti sa sanacijom kolnika u Bečkoj ulici prilikom kojih radova će na snazi biti privremena prometna regulacija s obilaskom preko Ulice Sv. Polikarpa. Sama dinamika ovisit će o vremenu, a nastavno na prometno rješenje, radovi se planiraju okončati do 21. prosinca 2019. godine.

Potrebno je posebno istaknuti da se prilikom sanacija prometnica uvijek vodi računa da se, gdje je to tehnički moguće izvesti, iste prilagođavaju osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, kao i dječjim kolicima.

Osim izgradnje rotora te izvanrednog održavanja prometnica, istaknimo da je u posao uveden i izvođač radova izgradnje prometnice koja će povezati Valtursku ulicu s Ulicom Bože Gumpca/Japodskom ulicom u duljini od oko 90 metara, a u sklopu koje izgradnje će biti izvedeni i radovi izgradnje oborinske odvodnje, javne rasvjete i elektroničke kabelske kanalizacije.  

Od već realiziranih zahvata u sklopu izvanrednog održavanja prometnica, a započetih nakon sezone, može se primjerice navesti sanacija kolnika u Faverijskoj, Vukovarskoj, Rizzijevoj i Keršovanijevoj ulici.
Što se programa građenja, pak, tiče istaknimo izgrađena parkirališta na Vidikovcu, a temeljem istog programa u narednim danima u planu je započeti s izgradnjom parkirališta s 31 parkirališnim mjestom, javnom rasvjetom i oborinskom odvodnjom u Mardeganijevoj/Palisinoj ulici na Novoj Verudi.

Gradi se i javna rasvjeta, uređuju dječja igrališta, vodoopskrbna mreže i sl. kako bi se do početka nove sezone dodatno povećala kvaliteta življenja i boravka u gradu Puli.

Ulaganja Grada Pule u predmetne aktivnosti za ovu godinu iznose više od 40 milijuna kuna.

Pin It on Pinterest