Održan stručni skup povodom obilježavanja obljetnica osnutka prve hrvatske čitaonice i prve Javne pučke knjižnice u Puli

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli održan je stručni skup povodom 150. obljetnice osnutka prve hrvatske Čitaonice u Puli i 110. obljetnice prve Javne pučke knjižnice u Puli. U sklopu obilježavanja zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci čestitala je ravnateljici Neli Načinović i ostalim djelatnicima koji su pomogli organizirali vrijedan skup. “Ovo je prilika da se zajedno prisjetimo svih zbivanja koja su dovela do toga da danas imamo jednu vrlo ambicioznu i upečatljivu ustanovu Gradske knjižnice koja građanima nudi raznovrsne i kreativne programe. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli svojim radovima u kojima je, i tada i sada, u fokusu čovjek te kojima uvećavamo obilježavanje ove dvije vrlo važne obljetnice.” – kazala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica kazao je kako je Pula upravo zahvaljujući institucijama koje su nosili intelektualci koji su promišljali o svoj sredini, bila grad i kako je to ona i danas.

Izlagači stručnog skupa bili su stručnjaci i znanstvenici koji  istražuju i bave se temama o povijesti čitaonica, knjižnica, knjiga i čitanja na području Istarske županije. Obilježene su tako 150. obljetnica prve hrvatske čitaonice u Puli koja 1869. počinje djelovati kao središte hrvatskih preporodnih ideja, prosvjete i kulture i 110. obljetnica prve Javne pučke knjižnice u Puli  kojoj su 1909. pulski hrvatski intelektualci postavili primarnu zadaću rada na prosvjećivanju stanovništva tečajevima opismenjivanja i širenjem knjige na hrvatskom jeziku među siromašnim slojevima u Puli i okolici.

Pin It on Pinterest