Flego na Odboru za turizam i promet: Niskotarifne avio kompanije trebaju letjeti i izvan turističke sezone

BRUXELLES – „Zatražio sam od predstavnika niskotarifnih avio kompanija kao što su Ryanair, Eurowings i Blue Air, širenje dostupnosti njihovih usluga i na zimske mjesece – cijelu godinu. Mi smo u Istri svjedoci iznimno važne uloge tih avio kompanija u razvoju lokalnih ekonomija i manjih zračnih luka. Niskotarifne avio kompanije omogućile su jeftine letove gotovo svim građanima i povezale  do tada slabo povezane i nepovezane dijelove Europe, potaknuli kulturu putovanja i turizma, a mladima približili studiranje diljem EU-a“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na javnoj raspravi Odbora za turizam i promet.

– Snovi o dostupnosti europskih destinacija pretvoreni su u realnost za EU građane, velikim dijelom zahvaljujući niskotarifnim avio kompanijama. Primjerice, obiteljsko putovanje iz Milana do Pariza prije 30ak godina bilo je 16 puta skuplje nego danas, kazao je Flego. 

Flego je dodao da se nisko tarifne aviokompanije susreću s ogromnim izazovima – klimatske promjene, dekarbonizacija prometa i novi zahtjevi potrošača.

– S obzirom da prelazak na bio goriva u zračnom prometu u praksi podrazumijeva znatno više troškove i razvoj novih tehnologija, kroz europske zakone moramo osigurati pravednu tranziciju, kako teret ne bi pao na krajnjeg potrošača. To je moguće prvenstveno uz novi Green deal – Zeleni sporazum, u kojem očekujemo da će se konkretnim prijedlozima osigurati održiv prelazak avio kompanija na obnovljive izvore energije, kazao je Flego.

Na raspravi je Flego otvorio i pitanje sigurnosti građana, istaknuvši da „sigurnost građana uvijek mora biti apsolutni prioritet svake avio kompanije“.

Pin It on Pinterest