Pula je najprivlačniji grad za život u 2018. godini

Na temelju istraživanja koje je proveo portal gradonačelnik.hr o najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku o kretanju stanovništva,Pula je, u apsolutnim brojkama, najprivlačniji grad za život u 2018. godini.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je kako ovi pokazatelji samo potvrđuju činjenicu da je Pula već niz godina jedan od najpoželjnijih gradova za život, ne samo u Hrvatskoj već i šire.

„Pula je prije svega siguran i miran grad u koji je dobrodošao svatko dobronamjeran. Uz skladan suživot, uvažavanje različitosti i toleranciju među ljudima, upravo smo po tome prepoznati i to nas na neki način izdvaja od drugih. Dobrim dijelom posljedica je to sustavnog i promišljenog rada te svih onih mjera koje poduzimamo kako bi našim sugrađanima omogućili što veći standard i kvalitetu života. Uz sigurnost, ugodnu klimu i odličnu prometnu povezanost, jedan od ključnih kriterija prilikom odabira grada gdje će se skrasiti i osnovati obitelj za mlade je mogućnosti zapošljavanja. Po tom pitanju u Puli smo učinili značajan iskorak s obzirom na to da se stopa nezaposlenih iz godine u godinu sve više smanjuje. Pula je danas, uz Zagreb, grad s najviše poduzetnika u odnosu na broj radno sposobnog stanovništva, a nedavno je proglašena i gospodarski najuspješnijim gradom u Hrvatskoj. Tome značajno pridonose upravo brojne poticajne mjere koje kontinuirano omogućujemo našim poduzetnicima, a koje su ključ kad je riječ o stvaranju povoljnog i motivirajućeg poduzetničkog okruženja“, istaknuo je pulski gradonačelnik.

U gradu Puli kontinuirano se, već godinama, ulaže u temeljnu infrastrukturu poput novih cesta, sustava odvodnje, vodovodne mreže, plinofikacije, javne rasvjete, obnove fasada i slično. Isto tako značajna sredstva ulažu se u kulturni i civilni sektor, u škole i vrtiće u kojima nema liste čekanje za upis, financira se produženi boravak za učenike zaposlenih roditelja u svim pulskim školama, a nastava se gotovo u svim osnovnim školama provodi u jednoj smjeni. Ove i niz drugih mjera od velikog su značaja zaposlenim roditeljima.  

Istraživanje o kretanju stanovništva provedeno je za razdoblje od 2011. do 2018. godine, u kojemu pozitivan trend bilježi 37 gradova Hrvatskoj – četiri više od analize zaključne sa 2017. godinom.
Gledajući 2018. godinu, u apsolutnim brojkama, najprivlačnija je Pula,  dok je, gledano po postotku u odnosu na ukupan broj stanovnika najprivlačnija Novalja. Grad, pak, u kojega se u proteklih sedam godina doselilo najviše stanovnika (osim Zagreba u kojega se doselilo gotovo 20 tisuća stanovnika više nego se iselilo) je Dubrovnik, u kojega se doselilo 1.799 više ljudi nego se iselilo. Cijeli članak dostupan je na linku u nastavku:
https://gradonacelnik.hr/10-najboljih/dubrovnik-i-dalje-najprivacniji-grad-za-zivot-prosle-godine-najvise-novih-stanovnika-dobili-pula-i-novalja-najvise-stranaca-doselilo-u-split/

Pin It on Pinterest