Flego poručio Bilaveru: Brzi noćni vlak je za nas science fiction, od Pule do Zagreba treba 12 sati

BRUXELLES – Raspravi Odbora za promet i turizam (TRAN) u Europskom parlamentu danas su prisustvovali hrvatski državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić. Bilaver i Matušić u Bruxellesu su predstavljali hrvatske prioritete predsjedanjem Vijećem EU-a u sektoru prometa i turizma, a priliku za osvrt i pitanja iskoristio je zastupnik IDS-a u EP-u Valter Flego, kao jedini član Odbora za promet i turizam iz Hrvatske. 

– Puno smo danas slušali o povezanoj Europi, i drago mi je da je to jedna od glavnih tema. To bi trebala biti tema Europe jednakih mogućnosti, ali nažalost Istočna Europa tu jako zaostaje. Ne moramo biti stručnjaci da vidimo kakva je situacija željezničkog prometa u Zapadnoj Europi, a kakva u Istočnoj, kazao je Flego te dodao:

– Jučer je išao prvi brzi noćni vlak iz Beča do Bruxellesa, čestitke na tom uspjehu, ali za nas je to science fiction. Znamo kako izgleda put od Zagreba do Budimpešte, 5 i pol sati za 350km, a tek od Pule do Zagreba, za nešto više od 200km treba 12 sati. 

Flego je naglasio da se „zbog takvih dužih putovanja građani okreću cestovnom prometu što rezultira dodatnim zagađenjem okoliša i povećanom smrtnosti na cestama, u čemu nažalost Istočna Europa prednjači“.

– Moj je savjet maksimalno se uključiti u reviziju europskih prometnih koridora, molim vas da budete jako aktivni i ažurni, jer je to prvi korak za izgradnju moderne željezničke infrastrukture, kazao je Flego Bilaveru te ga upitao:

– Rekli ste da vas najviše veseli Green Deal, a Hrvatska je s 1,3% obnovljivih izvora energije u prometu predzadnja u Europi. Što konkretno mislite učiniti po tom pitanju kako bismo do 2030. došli na 14%?

Državni tajnici prihvatili su, između ostalog, prijedloge oko važnosti revizije TEN-t mreže odnosno jačanja željezničke infrastrukture, naglasivši to kao prioritet i prvi korak ka modernizaciji željezničke infrastrukture te uključivanju hrvatskih prometnica u veliku TEN-t mrežu. 

Pin It on Pinterest