Apel Kluba žena IDS-a: Nulta tolerancija za nasilje nad ženama i kad je župan Tomašević u pitanju

PULA – Nepravomoćna sudska presuda Županijskog suda u Slavonskom Brodu tamošnjem županu Alojzu Tomaševiću za kaznena djela nasilja u obitelji i nanošenja tjelesnih ozljeda supruzi uvreda je za sve žene, a posebice za sve žrtve obiteljskog nasilja, smatra Klub žena IDS-a.  

Uvjetnom kaznom, kao i ostankom na dužnosti šalje se poruka da se takvo ponašanje ne kosi sa apsolutno svim vrijednostima civiliziranog društva.  Slučaj u kojem je jedan javni dužnosnik nepravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje mjesto je preko kojeg hrvatsko društvo ne može prijeći. U suprotnom, poruka koja se ovakvim presudama šalje nasilnicima, jest da ih nasilje neće koštati ni karijere, a kamoli slobode.  

Klub žena poručuje kako je svaki oblik nasilja nad ženama i nasilja u obitelji apsolutno neprihvatljiv te da je posebno sramotno da ga je počinila osoba koja obnaša javne dužnosti. Župan Tomašević treba bez daljnjega podnijeti ostavku. Ponašanje župana Tomaševića nema opravdanja i čini štetu cijelom društvu. 

Klub žena IDS-a upućuje apel svim političkim akterima, medijima, udrugama civilnog društva i općoj javnosti da na taj sramotni događaj g. Tomaševića ne gledaju samo kao jednu „aferu“ u nizu mnogih drugih kojim svakodnevno, nažalost, svjedočimo, već da iz dana u dan inzistiraju na njegovoj ostavci sve dok se to i ne dogodi. 

Nasuprot ovakvim pojavama, IDS je zauzeo čvrst i nedvosmislen stav da je svaki oblik nasilja, nad bilo kime, pa tako i obiteljsko nasilje, apsolutno neprihvatljivo u današnjem društvu kao i da obiteljsko nasilje nije privatni problem obitelji već problem čitavog društva. 

I ovom prilikom, pozivamo sve žene koje trpe nasilje u obitelji da takve situacije ekspresno prijave nadležnima za njihovo rješavanje. Upravo kako bi se problem nasilja smanjio, ali i svjesni važnosti edukacije mladih o pravu na život u vezi bez nasilja, na inicijativu Kluba žena IDS-a nedavno je s radom započelo Savjetovalište za spolno zdravlje mladih diljem cijele Istre.  

Pin It on Pinterest