Započinje s radom Savjetovalište za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji

Zamjenica  gradonačelnika Pule Elena Puh Belci nazočila je danas konferenciji za novinare u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije na kojoj je najavljen početak rada Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji.

Uz zamjenicu,  predstavljanju rada Savjetovališta prisustvovao je  ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo IŽ Aleksandar Stojanović, zamjenica istarskog  župana Sandra Čakić Kuhar te predstavnici devet gradova koji su uz Pulu podržali novi program Zavoda i to   gradovi Buje Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč,  Rovinj i Vodnjan.

„Našoj smo djeci ovim Savjetovalištem željeli osigurati mjesto gdje će moći, uz potpunu diskreciju, dobiti točne odgovore na sva pitanja koja se odnose na spolni život. Razumijemo nelagodu mladih da o ovoj temi razgovaraju s roditeljima, profesorima ili liječnicima te smo upravo stoga zamislili da  Savjetovalište bude mjesto gdje će dobiti odgovor i  stručnu pomoć za očuvanje i poboljšanje zdravlja.  Intencija nam je pružiti konkretnu i kvalitetnu  podršku u razvoju spolnog zdravlja kod mladih“  kazala je Puh Belci dodavši da je za rad Savjetovališa  u gradskom Proračunu za 2020. godinu osigurano  65 tisuća kuna.

Ravnatelj Stojanović pojasnio je kako je ovaj Program osmišljen kako bi se prevencija spolnog zdravlja mladih u Istarskoj županiji unaprjedila, a obuhvatit će promociju ravnopravnosti spolova, nenasilje u vezama, pravo na različitost spolne orijentacije bez diskriminacije, ugodnog i sigurnog spolnog iskustva bez prisile. „Program će provoditi liječnici specijalisti školske medicine, educirani i iskusni u radu s mladima, u suradnji s psiholozima i epidemiolozima Zavoda, djelatnicima škola, liječnicima drugih specijalnosti. Savjetovalište s radom počinje već u ponedjeljak 3.veljače, a u Buzetu 6.veljače. “Omogućimo mladima razvoj spolnosti kao izvora zadovoljstva i pozitivnog potencijala, bolju educiranost, otklanjanje predrasuda, bolju razinu zdravlja i kvalitete života te smanjenje  zdravstvenih posljedica“ zaključio je Stojanović.

Savjetovališta će se održavati na sedam lokacija (Buje, Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj) u prostorima ambulanti školske medicine, ponedjeljkom od 15,00 do 17,00 sati, osim u Buzetu gdje će raditi četvrtkom, a u Puli će raditi i ponedjeljkom i utorkom. Savjetovališta imaju svoju službenu  Facebook stranicu, a izrađeni su prigodni plakati i letci.

Provodit će se edukacije učenika po cijeloj Istarskoj županiji (8. razred OŠ i 3.razred SŠ). Učenicima  će, u terminu dogovorenom sa školama, nadležni školski liječnik prikazati kratku prezentaciju / video te će razgovarati sa učenicima i odgovoriti na prikupljena i/ili  postavljena pitanja mladih o raznim temama spolnosti. Teme koje će biti obuhvaćene izvan su redovnog programa rada školske medicine, a usklađene su s novim kurikulumima (međupredmetne teme Zdravlje, Građanski odgoj i obrazovanje te Osobni i socijalni razvoj). U Puli će se također po srednjim školama organizirati tribine „Susret s ginekologinjom“ (jedna tribina po školi).

Zavod će organizirati i edukacije za nastavnike, profesore i stručne suradnike – predavanja lokalnih i nacionalnih stručnjaka na razne teme spolnog zdravlja mladih.

Pin It on Pinterest