Veoma bitna pobjeda „Zeleno-žutih“

Piše: Stefan Bošnjak

Na prvoj domaćoj utakmici u 2020. godini, Istra 1961 je ugostila momčad Varaždina. Bila je to utakmica u kojoj je Istra 1961 pred 625 gledatelja, te po vrlo hladnome vremenu ostvarila svoju prvu veoma bitnu pobjedu nakon 18 utakmica.

Utakmica je počela veoma otvoreno i odmah od početka moglo se vidjeti da obje momčadi žele pun plijen odnosno sva tri boda. Već u ranoj fazi utakmice, Istra je prva zaprijetila. Sa lijeve strane ubacio je Pavić, lopta se odbija do Lončara koji puca ravno u golmana Varaždina – Nevistića. Uzvratili su i gosti iz Varaždina nekoliko minuta kasnije gdje nakon ubačaja sa strane Čondrić u posljednji trenutak spašava domaća vrata. Vrlo ofenzivna Istra izlazila je sa puno igrača prema naprijed ali bez realizacije. Do nove prilike se čekala 26′ minuta kada Grujević sa dvadesetak metara snažno puca, a golman Varaždina skreće u korner.  U 28′ okušao je svoj udarac i povratnik u Istrine redove – Blagojević, no njegov udarac je bio snažan, ali lopta odlazi pored gola. U 30′ Istra je povela. Nakon neuspjelog kontra napada gostiju. Loptu je povukao Gržan, izbacio stopere Varaždina te slabijom nogom pogodio za vodstvo domaćina i izazvao delirij na Aldo Drosini. Nakon vodećeg pogodka Istra 1961 nije se povukla već je nastavila napadati pa je već u 36′ mogla povećati svoje vodstvo kada prvo Grujevićev udarac odlazi u blok, a zatim udarac Komšića odlazi visoko preko gola. Pred kraj prvoga poluvremena pokušao je i Lončar povećati vodstvo no njegov udarac bio je snažan ali neprecizan.

U drugome poluvremenu, prvi su zaprijetili gosti. U 52′ Varaždin se našao u prilici preko guere koji sa ruba kaznenog prostora puca preko gola. Blagojević se ponovno našao u prilici za gol u 54′ kada mu Ivančić ostavlja povratnu loptu no udarac je bio neprecizan te lopta odlazi dalje od gola Nevistića. Pritisak domaćih nogometaša se nastavio pa je i Gržan pokušao doći do svog drugog pogodka gađajući suprotni kut, no lopta je otišla preko gola gostiju. U 58′ i Perić-Komšić se našao u prilici te pucao glavom nakon ubačaja no njegov udarac je također neprecizan. Veoma sadržajna utakmica igrala se na Aldo Drosini. U 60′ odličnu priliku za poravnanje rezultata imao je Varaždin. Nakon slobodnog udarca sa dvadesetak metara Benko je pokušao iznenaditi Čondrića pucajući u njegov kut no Čondrić je bio spreman i obrani udarac Benka. Tri minute kasnije ponovno je Benko pokušao atraktivno „škaricama“ no taj pokušaj završio je kod korner zastavice. U 72′ Perić Komšić se našao u odličnoj prilici kada je nakon ubačaja sa strane pogodio vratnicu. U 86′ prilika utakmice za Varaždin. Nakon preciznog ubačaja sa lijeve strane lopta sjeda na glavu Đuraseka koji puca snažno no malo preko gola Čondrića. Bila je to najbolja prilika gostiju za izjednačenje. Istra 1961 je do kraja susreta kontrolirala utakmicu koja je završila pobjedom Puležana 1 – 0.

Nakon dugo vremena bez pobjede i alarmantnog stanja unutar Pulskoga kluba, ova pobjeda je i više nego dobrodošla zbog cijele situacije. Ova pobjeda više znači mentalno nego „bodovno“. Nadajmo se da će ova pobjeda dati vjetar u leđima pulskim nogometašima koje sljedeći tjedan čeka jako teška utakmica protiv oduvijek neugodnog rivala – Lokomotive iz Zagreba. Utakmica sa Lokomotivom igra se 14.02.2020. u Zagrebu sa početkom u 18:00h

Istra 1961: Čondrić 6.5, Paez 6.5, Gržan 8.0 (od 90′ Bosančić), Galilea 6.5, Perić Komšić 6.0(od 73′ Miljanić),Ivančić 6.5, Grujević 6.5, Lončar 6.5 (od 87′ Sane), Pavić 6.5, Tomašević 6.5, Blagojević 7.0

Varaždin: Nevistić,  Glavina Dom., Drožđek, Benko, Glavina Den., Đurasek, Novoselec, Stolnik, Petković, Špičić, Guera.

Pin It on Pinterest