Predstavljene kuharske radionice na pulskoj Tržnici

„Izuzetno mi je drago što smo se danas okupili na  našoj pulskoj gradskoj tržnici kako bi zajedno predstavili nove edukacijske radionice za kuharsko osoblje pulskih vrtića“, kazala je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te se zahvalila Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije i AZRRI-ju koji su prepoznali važnost ove inicijative i u sinergiji sa vrtićima potpomognuli realizaciji ovog projekta.

Riječ je o projektu edukacijske kuhinje Grada Pule, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Tržnice d.o.o. Pula, DV-SI Rin Tin Tin, Dječjeg vrtića Pula, dječjeg vrtića Mali svijet i AZRRI – Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o.

Educirati kuhinjsko osoblje koje radi s djecom, roditelje i samu djecu o važnosti zdravih obroka kao i o pravilnim prehrambenim navikama vezanih uz odabir namirnica i njegovu jednostavnu pripremu veoma je važno. U ranom djetinjstvu stječu se životne navike i način ponašanja te je edukacija u toj dobi nužna kako bi se prevenirala pretilost. Pristup mora biti multidisciplinaran, uključivati promicanje pravilne prehrane te promoviranje zdravog načina života.

„Uvjerena sam da će ovakav pristup, kroz radionice sa renomiranim „chefovima“ u svojstvu mentora biti interesantne i nadasve korisne“ istaknula je Puh Belci te naglasila  da samo zajedničkim radom i pristupom svih uključenih, od Grada, ZZJZIŽ i pulskih vrtića možemo osigurati za našu djecu zdrav obrok.

„Svakodnevno  u našim vrtićima dvadesetak kuharskog osoblja pripremi više od dvije tisuće obroka u pet kuhinja. Obroci se razvoze u 23 objekta svakodnevno. Zaista, puno ulažemo kako bi naša djeca imala kvalitetan obrok. Svi se nostalgijom sjećaju obroka u vrtićima. Ja pamtim miris griza i sigurna sam da mnogi hranu u vrtićima povezuju s pozitivnim emocijama pa osigurajmo to i našim mladim naraštajima“ zaključila je Puh Belci.

U ime Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ravnatelja Aleksandar Stojanović rekao je kako Zavod u suradnji s Gradom Pula provodi niz projekata vezanih za kvalitetu prehrane kao i ostalim aktivnostima važnih za prevenciju bolesti i pravilni razvoj djece, ali i edukaciju roditelja .

Direktor Tržnice d.o.o. Pula Renato Perc naglasio je da je kuhinja na tržnici tržnica postala neizostavno mjesto za edukaciju i pohvalio pulske  vrtiće i ZZJZIŽ koje promoviraju brigu o prehrani i hrani koju konzumiramo.  Smatram bitnim da je upravo tržnica mjesto za radionice budući se upravo tu građani opskrbljuju zdravom hranom.“ rekao je Perc.

Ispred nositelja projekta AZRRI – Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. obratio se direktor Igor Merlić rekavši da je ovaj projekt konkretan primjer smisla ove edukacijske kuhinje financirane sredstvima EU fondova kroz projekt KeyQ. „Ovakve edukacije provodit će se i u drugim gradovima Istre gdje će kuharice u vrtićima zajedno s roditeljima pripremati tradicionalne obroke sa našim zdravim, domaćim namirnicama“ rekao je Merlić.

Ravnateljica PU – IP Rin Tin Tin Tamara Brussich  osvrnula se na sadržaj radionica koje su zamišljene kao ciklus od 4 radionice gdje će se usavršavati i oplemenjivati obroci koji se u vrtiću već pripremaju. „Spremat će se maneštra pa riba i verdura, odnosno jela koja naša djeca vole, a rezultat ovih radionica bit će 4. travnja na Dan zdravlja kada će osoblje vrtića pripremiti jela koja će naši sugrađani na gradskoj Tržnici moći kušati.

Ravnateljica PU Dječji vrtići Mariza Kovačević objasnila je kako zdravstveni voditelji u vrtiću imaju veoma važnu ulogu, a to je kreiranje jelovnika i izbor namirnica. „Raduje me što će ova edukacijska kuhinja postati mjesto susreta i zajedništva gdje ćemo moći razmjenjivati  pozitivna iskustva“  rekla je Kovačević dok je ravnateljica DV Mali Svijet Sanja Subotić zaključila da promjena dolazi unutar ustanove,  od kuharica, teta u vrtiću i roditelja i svih onih koji čine sustav. „Vjerujem da će ovakvi projekti postati tradicija i način života ne samo nas, nego najvažnije, naše djece“, zaključila je Subotić.

Nakon predstavljanja, svi zainteresirani mogli su popratiti sat edukacijske kuhinje gdje je organiziran ogledni sat kuhanja chefa Roberta Perića koji se temeljio na autohtonim istarskim proizvodima.

Fotogalerija na linku:

https://www.facebook.com/pg/pulskasvakodnevnica/photos/?tab=album&album_id=2575500585895341

Pin It on Pinterest