Policija otkrila pomagača serijskom provalniku i riješila nova kaznena djela

Foto: PU istarska

Pulska je policija nastavila provoditi kriminalističko istraživanje vezano za provale koje je u posljednjih godinu dana na području Istre počinio 37-godišnji muškarac, a koji je 7. veljače priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske.

Policijski službenici utvrdili su da 37-godišnjak neka kaznena djela nije počinio sam, već je imao pomagača. U počinjenju pet kaznenih djela u okolici Pule pomagao mu je 28-godišnjak. Njih dvojica su zajedno od početka rujna prošle godine do početka siječnja ove godine provalili u dva apartmana u Barbarigi te su slovenskim državljanina otuđili razni namještaj i kućanske uređaje, alate i druge predmete, a jednom od njih otuđili su i motocikl Hondu. Šteta koja je nastala 61-godišnjaku i 63-godišnjaku procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna. Muškarci su nasilno ušli i u apartman 65-godišnjeg slovenskog državljanina, no iz apartmana nisu ništa otuđili, već su ga koristili samo za povremeni boravak te su u njemu ostavili dio predmeta koje potječe iz drugih kaznenih djela.

Na području Svetvinčenta dvojac je provalio u vikend kuću te su 52-godišnjem vlasniku otuđili gotovo sve što su pronašli, od umjetničkih slika do namještaja, opreme za bazen  pa čak i boca vina. Šteta koju su pritom počinili još uvijek nije u potpunosti utvrđena. U okolici Barbana počinitelji nisu imali previše uspjeha, s obzirom da se prilikom pokušaja provale u kuću za odmor aktivirao sigurnosni alarm te su morali pobjeći, no bez obzira na to oštetili su vrata i prozore, pokušavaju ih nasilno otvoriti, a šteta koja je nastala 58-godišnjem vlasniku procjenjuje se na više tisuća kuna.

Osim toga, policijski službenici utvrdili su da su 37-godišnjak i 28-godišnjak počinili još pet novih kaznenih djela. U Vodnjanu su u ožujku prošle godine, iz dvorišta u Istarskoj ulici, otuđili prikolicu Pongratz, čime su pravnu osobu iz Pule oštetili za više tisuća kuna, dok su početkom siječnja ove godine, u Ulici Kamik u Banjolama, provalili u prostorije građevinske tvrtke iz Pule i otuđili nekoliko tisuća kuna, a prilikom provale oštetili su i dijelove alarmnog sustava.

U nastavku kriminalističkog istraživanja, pulska je policija uz pomoć djelatnika Policijske postaje Rovinj-Rovigno utvrdila da su 37-godišnjak i 28-godišnjak djelovali i na njihovom području. U prosincu 2018. godine provalili su u kuću u izgradnji u okolici Žminja, a iz kuće su otuđili gotovo sve što je bilo moguće, od kuhinjskih elemenata s ugrađenim uređajima do kreveta i sanitarija. Time su 26-godišnju vlasnicu oštetili za nekoliko desetaka tisuća kuna. U ožujku 2019. godine meta njihova napada bile su prostorije vatrogasnog društva u Kanfanaru, gdje su otuđili radio uređaje, svjetiljke i motornu pilu, a šteta koja su prouzročili vatrogascima iznosi više tisuća kuna. Počinitelji su se u Kanfanar vratili i u siječnju ove godine te su iz dvorišta u Istarskoj ulici otuđili prikolicu TPV, u kojoj se nalazio motor osobnog automobila te su time 68-godišnjeg vlasnika oštetili za nekoliko tisuća kuna.

Dakle, policija je protiv 28-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu za ukupno 11 kaznenih djela, i to za sedam teških krađa, dvije krađe, jedno kazneno djelo narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora i jedno kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrađivanje i nabava oružja i eksplozivnih stvari, s obzirom da su policijski službenici u stanu kojeg osumnjičeni koristi pronašli prerađenu pušku i 108 komada streljiva. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 28-godišnjak je 11. veljače priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske. Što se tiče 37-godišnjaka, koji je već ranije priveden, njega će policija prijaviti za još pet kaznenih djela, odnosno za tri teške krađe i dvije krađe.  

Pin It on Pinterest