Generalni konzul Republike Italije u nastupnom posjetu Istri

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin i gradonačelnik Pule Boris Miletić, upriličili su danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za novog generalnog konzula Republike Italije u Rijeci Davidea Bradaninija, a kojem su prisustvovali i zamjenica župana Giuseppina Rajko i počasni konzul Italije u Puli Tiziano Sošić. 

Zaželjevši konzulu dobrodošlicu, župan Radin je istaknuo kako Županija ima odličnu suradnju s Konzulatom u Rijeci te je siguran kako će se ona nastaviti i ubuduće. Dotaknuo se i aktualnih tema poput pojave koronavirusa u Italiji, te pitanja ulaska Hrvatske u Schengen. 

„Dio smo Europske unije, ali smo od nje još uvijek odsječeni i zato je ulazak u Schengen od iznimne važnosti za Hrvatsku. Iako to nije u vašoj domeni, vjerujem kako možete biti glasnogovornik tih naših težnji. Granica je barijera koja nas razdvaja, ali tu je prisutan i problem infrastrukture, poput nedostatka željezničke trase koja bi Istru povezala s Italijom“, kazao je župan.

Konzul Bradanini svoj prvi posjet Puli i Istri doživljava kao veliku čast i zadovoljstvo, te se raduje daljnjim susretima i nastavku suradnje i prijateljskih odnosa.

„Italiju i Hrvatsku vežu dobri, višegodišnji odnosi te suradnja na području gospodarstva, politike, kulture i turizma. Do sada je mnogo toga učinjeno po tom pitanju, ali moja je želja produbiti zajedničke interese i suradnju na svim poljima. Pula i Istra jamče mnoga prava i interese Talijanima i Republika Italija vam je na tome jako zahvalna. Znam i da ovdje govoriti o talijanskoj manjini ima posve drukčije značenje i to je veliko bogatstvo“, rekao je konzul koji se ujedno osvrnuo i na Schengen. Kako je rekao, Italija je najveća podrška Hrvatskoj na tome putu, ali  je teško odrediti kada će ući u Schengen. Međutim, konzul je optimist po tom pitanju jer je Hrvatska udovoljila svim tehničkim preduvjetima. 

Zadovoljstvo susretom je izrazio i gradonačelnik Pule, koji je također istaknuo odličnu suradnju kako sa Zajednicom Talijana u Puli, tako i s riječkim Konzulatom.

„Ponosan sam na Statut Grada Pule kojim jamčimo poštivanje i zaštitu prava svih pripadnika nacionalnih manjina i čime pokazujemo da možemo biti oglednim primjerom suživota“, istaknuo je gradonačelnik.

Počasni konzul i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Sošić smatra kako današnji susret dokazuje razinu prijateljstva i suradnje koja postoji te da na ovim prostorima nije riječ samo o formi, već i o sadržaju. Potvrđuju to, smatra, statuti Grada Pule i Istarske županije koji nisu uvjetovani državnim zakonodavstvom, već su odraz političke volje i odluke na lokalnoj i regionalnoj razini.

Pin It on Pinterest