Daus: HRT zarađuje na najpotrebitijima

ZAGREB – Zastupnik IDS-a Emil Daus, danas je u Hrvatskom saboru ukazao na još jednu u nizu apsurdnih situacija u našoj zemlji, a to je činjenica da su studentski domovi, bolnice, zdravstvene ustanove koje obavljaju specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu te druge srodne ustanove, obvezne plaćati mjesečnu rtv pristojbu za svaki prijemnik, što naravno predstavlja veliko financijsko opterećenje.

Naglasio je kako su studentski domovi dužni plaćati pretplatu za svaki prijamnik mjesečno jer se prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti ne smatraju objektima koji pružaju ugostiteljsku djelatnost, pa im se stoga ne pruža mogućnost povoljnijeg plaćanja pristojbe, koja je ugostiteljskim  objektima omogućena, koji sukladno zakonu o HRT-u podliježu djelomičnom oslobođenju plaćanja pristojbe, na način da za četiri prijamnika plaćaju samo jednu mjesečnu pristojbu.

– I to mi u IDS-u podržavamo kao jedan primjer olakšavanja u poslovanju ugostitelja, koji su ionako preopterećeni raznim nametima, no zaista ne vidimo valjan razlog zbog čega se nešto slično ne bi primijenilo i na studentske domove, kazao je Daus.

Dodao je kako ni hoteli ne plaćaju pristojbu za sve prijemnike koje imaju u objektu, pa onda to zasigurno ne bi trebali ni studentski domovi kao neprofitna ustanova koja skrbi za socijalni status studenta.

Saborski zastupnik IDS-a napomenuo je kako se osim studentskih domova, s istim problemom suočavaju i zdravstvene ustanove koje obavljaju bolničku i specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, koje također plaćaju mjesečnu pristojbu prema stvarnom broju prijamnika koje imaju, što predstavljaju izuzetan financijski trošak za bolnice.

– Iz navedenog proizlazi da HRT zarađuje na račun ustanova koje pružaju usluge onim najpotrebitijima, kazao je Daus te upitao postoji li bilo kakva mogućnost da se takvim ustanovama izađe u susret nekim povoljnijim uvjetima.

Na kraju je istaknuo da se radi o doista teško shvatljivoj praksi HRT-a koja treba prestati, jer zarađivati preko leđa studenata, pacijenata i kroničnih bolesnika je zaista žalosno, jadno i krajnje neprihvatljivo.

Pin It on Pinterest