Flego u Crnoj Gori – Zemlje Zapadnog Balkana geografski i kulturno pripadaju EU

Flego s premijerom i predsjednikom Skupštine Crne Gore: Zemlje Zapadnog Balkana geografski i kulturno pripadaju EU!

PODGORICA – Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, ujedno i potpredsjednik Izaslanstva za pridruživanje i stabilizaciju EU-a i Crne Gore, ovoga se tjedna susreo s predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem te predstavnicima opozicije i nevladinog sektora. U službenom posjetu, Flego se jučer pred crnogorskom Skupštinom na 18. sastanku Parlamentarnog odbora EU i CG za stabilizaciju i pridruživanje osvrnuo na proces proširenja EU-a. 

– Crnogorci na svom putu prema EU imaju moju veliku podršku. Crna Gora je ostvarila najveći napredak u pregovorima s Unijom te očekujem da će do kraja ovog mandata riješiti preostala otvorena pitanja. Zemlje Zapadnog Balkana geografski i kulturno pripadaju EU! Proširenje je u interesu obje strane, kako bismo osigurali mir i stabilnost, ali i gospodarski napredak na europskom tlu, kazao je Flego, a europarlamentarci su se složili da Crna Gora treba učiniti sve kako bi sačuvala životnu sredinu i spriječila odlazak mladih. Predsjednik delegacije Parlamentarnog odbora EU i CG za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik naveo je da „ukoliko EU ne uspije s politikom proširenja na Zapadni Balkan, bit će to neuspjeh za sve, dok će čitava regija biti nestabilna i izložena destabilizirajućim trećim stranama“.

Danas je Flego na Skupštini govorio o okolišu i borbi protiv klimatskih promjena, što je među njegovim najvažnijim prioritetima u ovom petogodišnjem mandatu.

– Čvrsto vjerujem da EU mora biti globalni lider u borbi protiv klimatskih promjena, a ovaj će mandat odrediti budućnost Europe na globalnoj mapi. Ovo nije jedno od pregovaračkih poglavlja koje preko noći možemo zatvoriti, već globalni klimatski zemljotres koji utječe na sve segmente društva. Bitka za ozdravljenje našeg planeta najvažnija je bitka stoljeća, naglasio je Flego.

Osvrnuo se potom na europski Zeleni plan, koji predstavlja „korjenite promjene u obliku zelenih politika i milijardi eura usmjerenih u zelena i održiva ulaganja te kao takav može izgraditi prosperitetnu ekonomsku budućnost svih europskih građana“.

– Green Deal je fantastično polazište, ali moramo pokazati snažnu političku odlučnost i zajedništvo, i to se mora odraziti i na političke procese u Crnoj Gori. Očuvanje prirodnog okoliša mora biti visoko na popisu vaših prioriteta, istaknuo je Flego te naveo nekoliko preporuka:

– Ključno je da vlasti omoguće jačanje sposobnosti inspekcijskih tijela koja  moraju biti spremna pravodobno provoditi inspekcije na terenu. Kad je riječ o financijskim sredstvima, pozdravljamo osnivanje vašeg Fonda za zaštitu okoliša (EKO fond), iako, nažalost, još uvijek nije u potpunosti operativan. S obzirom da su ukupni troškovi usklađivanja u ovom pregovaračkom poglavlju značajni, vjerujem da Vlada mora pronaći odgovarajuće financijske mehanizme kako bi zadovoljila potrebe EKO fonda. Također, potrebno je uskladiti crnogorske zakone koji bi slijedili zakonodavne prijedloge iz Paketa čiste energije za sve Europljane, posebno u područjima koji utječu na ljudsko zdravlje i zaštitu okoliša.

Flego je istaknuo i problem intenzivne izgradnje mini hidroelektrana te planirane transformacije nacionalnih parkova Crne Gore, posebno nacionalnog parka Durmitor i Sinjajevine te projekta Skadarsko jezero. Smatra da je potrebno zaustaviti daljnju devastaciju šuma uspostavljanjem šumskih rezervata koji će sačuvati netaknuta staništa te osigurati odgovarajuće upravljanje vodama za Park prirode Ulcinj Salina, kao i zabranu lova na tom području 

– Zaštita prirode, posebno u prirodno zaštićenim područjima, mora prevladati ekonomske interese. Ne vjerujem da je naša planeta Zemlja osuđena na sve veće temperature, sve više poplava i prirodnih katastrofa. Požari, sječa šuma, poplave i ostale ekološke katastrofe – to je rezultat naše obijesti za neograničenim ekonomskim rastom. Možemo živjeti ekološki, a ne gubiti na konkurentnosti gospodarstva, radnim mjestima i ekonomskom zamahu. Ne moramo uništavati naš planet da bismo bili uspješni, zaključio je Flego.

Pin It on Pinterest