Održan sastanak Preventivnog tima za praćenje i provedbu mjera vezanih za Coronavirus

U pulskoj Komunalnoj palači danas je održan radni sastanak Preventivnog tima za praćenje i provedbu mjera vezanih za Coronavirus 2019-nCoV na kojem je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović iznio najnovije podatke i spoznaje o širenju virusa.

„U Istarskoj županiji nema niti jedan registriran slučaj zaraze Corona virusom, no situacija se mijenja iz dana u dan i vidimo da se u susjednoj Italiji šire rizična područja. Pratimo situaciju i u koordinaciji smo s Nacionalnim stožerom civilne zaštite koji je postao referentni centar za izdavanje bilo kakvih mjera i radnji u pogledu kontrole i sprječavanja pojave i širenja virusa u Hrvatskoj“, kazao je ravnatelj.  

Predsjednica Preventivnog tima Grada Pule Elena Puh Belci dodala je kako je tim Grada Pule formiran kako bi se čim brže i efikasnije na lokalnoj razini provodile preporuke nadležnih institucija, odnosno Nacionalnog stožera civilne zaštite.

„Glavni izvor straha je neznanje i ključno je izbjeći bilo kakva nagađanja i lažne vijesti koje stižu s neslužbenih izvora i stranica. Naša je osnovna uloga da što brže proslijedimo službene podatke o bolesti, virusu i epidemiji. Treba izbjegavati senzacionalističke ispade i cijeloj priči pristupiti realno i racionalno kako bi spriječili nepotrebno širenje iracionalnog straha. Svatko treba krenuti prije svega od sebe i pratiti upute jer je to jedini način da se kontrolira situacija“, kazala je Puh Belci.

Voditeljica službe Epidemiologije pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije Jasna Valić dodala je kako mjesta za paniku nema te kako sve škole, vrtići, javne ustanove i trgovačka u Puli i dalje provode svoje redovne djelatnosti, a što se pak tiče javnih okupljanja i sličnih događaja koji se također nesmetano organiziraju, o bilo kakvoj promjeni vodit će se preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

S ciljem prevencije i sprječavanja pojave virusa te u koordinaciji sa svim trgovačkim društvima i javnim ustanova Grada Pule, među koje spadaju vrtići i škole, Grad Pula im je uz informaciju o formiranju Preventivnog tima, dostavio konkretne preporuke, a nabavljena su i dezinfekcijska sredstva za pranje ruku za sve korisnike javnih ustanova.

Djecu i učenike kao i ostale građane neophodno je podsjećati na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite poput redovitog pranja ruku sapunom i vodom ili dezinficijensom na bazi alkohola; prilikom kašljanja i kihanja potrebno je prekriti usta i nos papirnatom maramicom i nakon toga odbaciti ju u koš za otpad uz pranje ruke; potrebno je izbjegavati bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah.

Grad Pula će distribuirati letke s preporukama i specifičnim mjerama zaštite, a iste su jučer građanima dijelili članovi Gradskog društva Crvenog križa.

Pin It on Pinterest