Predstavljen projekt kontrole i suzbijanja galeba klaukovca i procjene prekomjerne populacije za zdravlje ljudi

Danas je u pulskoj Komunalnoj palači održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt “Kontrola i suzbijanje galeba klaukovca i procjena prekomjerne populacije za zdravlje ljudi”.

 „Projekt je odobren od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike budući da je cilj smanjenje populacije galebova i njihovo vraćanje iz urbanih sredina u prirodna staništa, odnosno otoke i hridi, a sve sukladno Zakonu o zaštiti životinja. Pula se ove godine pridružila projektu koji je 2011. započeo u Poreču, a  2015. godine pridružili su Rovinj i Novigrad. “ istaknula je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić  Marjanović koja je dodala da su važnost projekta prepoznali Arenahospitality Group, Turistička zajednica Grada Pule i Hotel Pula.

Profesor Albert Marinculić sa zagrebačkog Zavoda za parazitologiju i invazijske bolesti iznio je kratki pregled o samom galebu klaukavcu rekavši da je od iznimne važnosti da je u Istri prepoznata ova problematika te da se projekt uspješno realizira u suradnji sa lokalnom i turističkom zajednicom. „Galeb klaukavac veoma je inteligentna i dugovječna ptica. U potrazi za hranom oni ne prezaju od napada na ljude kada im se ukaže prilika da „ukradu“ hranu kao i u situacijama kada brane svoje podmlatke. Nažalost, mogu biti izvor onečišćenja i prijenosnici zaraznih bolesti od kojih su neke opasne za zdravlje ljudi. Stoga je važna depopulacija iz urbanih središta. Važno je ne hraniti ih te koristiti prikladne i zatvorene posude za odlaganje smeća“ zaključio je Marinculić.

Predstavnik Veterinarske bolnice Poreč dr. med veterine Branko Jurić zahvalio je Gradu Puli što se priključio  projektu čime je sada  pokrivena čitava zapadna obala Istre.

„Projektom se želi populaciju galebova držati pod kontrolom na način da se u gnjezdilištima odstranjuju prava jaja te se stavljaju umjetna. Budući da na tom gnjezdilištu neće biti podmlatka, galebovi se sele i odlaze u potragu za drugim mjestom. Ova je strategija humana i jedina dozvoljena metoda u skladu sa svim zakonima o zaštiti životinja. Cilj je sačuvati galeba kao simbol mediteranskog područja na način da se s urbanih i naseljenih mjesta vrate u prirodno stanište kako bi se sačuvala prirodna ravnoteža i zdravlje ljudi. Stoga su monitoring i edukacija građana od ključne važnosti“, zaključio je Jurić te pozvao građane da dojave mjesta gniježdenja galebova na email info@veterina-porec.com.    

Pin It on Pinterest