Sponza: Vladin prijedlog o praćenju svih telefona je ekstreman i potencijalno jako opasan

PULA – „Ekstreman i potencijalno jako opasan“, tim je riječima predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Giovanni Sponza opisao HDZ-ov prijedlog dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama koje je vlada Andreja Plenkovića poslala u Sabor po hitnom postupku. 

Naime, pod krinkom borbe protiv širenja koronavirusa, Vlada traži hitne izmjene zakona kako bi dobila mogućnost nadgledanja i praćenja mobitela građana.  Tom je prigodom Sponza poručio da takav prijedlog nije nikakva epidemiološka mjera. 

-„ Ako se želi nadgledati i sankcionirati građane koji krže mjere izolacije i opstruiraju borbu protiv pandemije, to se može napraviti na niz drugih načina. HDZ-ov je prijedlog da se dozvoli nadzor svih telefona i to bez ikakve kontrole onih koji takav nadzor provode. Ako to dozvolimo rekli smo laku noć demokraciji u Hrvatskoj“. 

Činjenica da je Vlada, dodao je Sponza, odlučila poslati taj prijedlog u saborsku proceduru po hitnom postupku, bez konzultacija s oporbenim strankama dodatno budi strah od zlouporabe situacije s pandemijom kako bi sebi povećala ovlasti nauštrb demokratskih procedura.

IDS poziva Vladu da odustane od tog prijedloga. Ukoliko Vlada i dalje želi progurati taj zakon, onda naglašavam da se sukladno Ustavu RH takav zakon ne može donijeti običnom većinom i po hitnom postupku jer je nedvojbeno da se ovim mjerama i zadiranjem u privatnost znatno ograničavaju građanske slobode. 

– Borba protiv koronavirusa ujedinila je sva parlamentarne stranke. Politika je uspjela, barem u toj situaciji, pokazati potrebnu razinu zrelosti. Na HDZ-u je sad odluka hoće li prokockati taj politički kapital i ugroziti povjerenje građana u Nacionalni stožer koji se u ovoj situaciji uspio nametnuti kao profesionalno i kompetentno tijelo.  

Za kraj, Sponza je poručio da je praćenje mobitela apsolutno besmislena mjera u borbi protiv koronavirusa jer ljudi mogu uvijek ostaviti mobitel kod kuće. – Kršenje samoizolacije može se spriječiti primjenom postojećih propisa koji omogućavaju kažnjavanje prekršitelja, dakle nema potrebe da Vlada špijunira mobitele građana, zaključio je saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza. 

Pin It on Pinterest