Slanje zahtjeva za izdavanje propusnica od danas omogućeno putem sustava e-Propusnica

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je izmijenjenu Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj sukladno kojoj će od ponedjeljka 6. travnja napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka biti omogućeno isključivo s e-Propusnicama.

Propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju se putem sustava e-Propusnica, a kao i do sada i dalje će ih izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no svi se podaci o onima za koje se izdaju propusnice moraju upisivati u aplikaciju putem sustava e-građani te će tim podacima raspolagati državna tijela.

Važno je naglasiti da se propusnice mogu izdavati na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu zbog kojeg se izdaju.

Pravne i fizičke osobe koje iz opravdanih razloga nisu u mogućnosti izdati e-Propusnicu, dužne su zaprimljeni zahtjev dostaviti Ravnateljstvu civilne zaštite (elektroničkom poštom ili drugim dostupnim kanalima). Ako je zahtjev opravdan, Ravnateljstvo civilne zaštite izdat će e-Propusnicu.

Građani na epropusnice.gov.hrmogu pristupiti jednostavno i uz pomoć tokena od banke za internet bankarstvo ili korištenjem neke druge vjerodajnice (elektroničke osobne iskaznice) zatražiti izdavanje propusnice.

Sustav će odobriti iskaznicu koju će građani moći ispisati obzirom da policija traži da bude ispisana i vidljiva i kroz staklo kako bi se izbjegao nepotreban fizički kontakt i čuvalo zdravlje. Ako se propusnica ne može ispisati, moći će se očitati i s pametnog telefona, no preporučljivo bi bilo imati kako bi se mogla očitati i iza stakla bez suvišnih kontakata.

QR kod na propusnici služi za brzu provjeru autentičnosti od strane policije, a ne mogu je dobiti osobe koje su pod epidemiološkim mjerama i ne bi smjele putovati.


Kontakti tehničke i korisničke podrške vezanih uz e-Propusnice:

e-pošta: epropusnice@uprava.gov.hr(0-24 h)

Telefon: 0800 8090 (od 8 do 17 sati)


Kako bi se upoznali sa sustavom e-Propusnice i postupkom prijave u sustav, preporučamo vam pogledati sljedeće video-upute:

e-Propusnice – Opis načina funkcioniranja sustava https://www.youtube.com/watch?v=aR5zcO0Qwks&feature=youtu.be
e-Propusnice – Postupak prijave u sustav – https://www.youtube.com/watch?v=npD1xs6s55E&feature=youtu.be
e-Propusnice – Nova funkcionalnost za sve građane – https://www.youtube.com/watch?v=aR5zcO0Qwks&feature=youtu.be

Pin It on Pinterest