Istarska županija i istarski gradovi traže odgodu primjene implementacije e-Propusnica

Zamjenik župana koji obnaša dužnost istarskog župana Fabrizio Radin i gradonačelnici Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Vodnjana

uputili su danas Otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova i potpredsjedniku Vlade RH Davoru Božinoviću i Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske, kojim traže odgodu primjene implementacije e-Propusnica od 06. travnja 2020. godine dok se ne razriješe sve nedoumice oko istih te se u samom sustavu ne otklone sve tehničke poteškoće.

Naime, otkako je pušten u rad sustav e-Propusnice, nedostaju jasne upute za određene „scenarije“ izdavanja propusnica i popunjavanja pojedinih podataka, a jedinice lokalne samouprave u Istri, kao i Istarska županija, imaju otežan pristup pojedinim dijelovima sustava zbog tehničkih poteškoća koje se pojavljuju u implementaciji samog sustava. 

Evidentno je, stoji nadalje u Pismu, da će doći do kolapsa sustava te da trenutno isti nije spreman za pristup, a samim time i za obradu iznimno velikog broja zahtjeva za izdavanje e-Propusnica koje bi se trebale primjenjivati od ponedjeljka, 06. travnja 2020. godine. 

„Stoga, smatramo da rok i upute, koje je propisao Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH od 1. travnja 2020. godine, da se sve izdane „papirnate“ propusnice zamijene e-Propusnicama, neće biti u mogućnosti ispoštovati u zadanom roku“, navode župan i gradonačelnici. 

Nedostatak jasnih uputa i nemogućnost dostave velikog broja zahtjeva elektroničkim putem dovodi do sve veće zabrinutosti i nesporazuma među samim građanima, a što u konačnici može dovesti do kršenja mjera Stožera civilne zaštite te njihovog izlaženja na ulice radi dolaska do općinskih i gradskih uprava čime se njihovo zdravlje nepotrebno dovodi u opasnost, a time se dobri rezultati protuepidemijskih mjera u proteklih nekoliko dana u Istri mogu ozbiljno ugroziti. 

I ovim putem, lstarska županija te istarski gradovi i općine, izražavaju podršku naporima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u nastojanjima sprječavanja širenja epidemije koronavirusa COVID-19 i svim mjerama koje se u tom smislu poduzimaju, kao i stvaranju jedinstvenog mjesta pristupa izdanim propusnicama za kretanje od strane Ministarstva uprave čime bi se smanjila mogućnost zlouporabe i olakšao sustav kontrole izdanih propusnica.

„Nastavno na sve navedeno, očekujemo uvažavanje našeg zahtjeva i odgodu primjene implementacije e-Propusnica dok se ne stvore pretpostavke za normalno i neometano funkcioniranje sustava izdavanja e-Propusnica“, zaključak je Otvorenog pisma. 

Pin It on Pinterest