SCZIŽ – Obavijest o potrebi poštivanja donesenih odluka i druge upute

Posljednjih dana u Istarskoj županiji bilježimo nisku pojavnost novooboljelih od koronavirus (COVID-19)  te devet izliječenih pacijenata. Opće stanje je pozitivno i daje nam za pravo procjenjivati da smo na pravom putu, međutim daleko smo od izlaska iz epidemije.

Postoji realna opasnost da se građani opuste te postoji povećani rizik od neprimjerenog ponašanja uslijed povoljnih okolnosti te lijepog vremena. Građani će htjeti izlaziti na otvoreni prostor, no postoji objektivna mogućnost socijalnog zbližavanja, što u ovom trenutku nije dobro niti poželjno.

Stoga apeliramo i pozivamo građane da i dalje rigorozno poštuju donesene Odluke i Upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, odnosno sve preporuke epidemiologa i liječnika.

Pozivamo građane da i dalje ne izlaze iz domova bez nužne potrebe, i ako to čine potrebno je poštivati pravila zaštite.

Stožer civilne zaštite Istarske županije.

UPUTA RAVNATELJSTVU POLICIJE

(za kretanje vozača teretnih vozila u tuzemnom i međunarodnom transportu)

Obavještavamo Vas da se vozači teretnih vozila u tuzemnom i međunarodnom transportu mogu kretati bez e-Propusnica jedino ako se nalaze u teretnom vozilu dok obavljaju prijevozničku djelatnost i ukoliko kod sebe imaju jedan od sljedećih dokumenata:

  • CMR
  • Teretni list
  • Otpremnicu ili
  • Drugi dokument iz kojeg je jasno vidljivo ime i prezime vozača, oznaka robe te registarska oznaka vozila koje prevozi tu robu.

Također, vozači teretnih vozila u tuzemnom i međunarodnom transportu mogu za dolazak na posao do poslodavca i povratak s posla osobnim vozilom, umjesto e-Propusnice,  koristiti jedan od gore navedenih dokumenata koji je datiran s danom prijevoza.  

UPUTA

o podnošenju zahtjeva za izdavanje e-Propusnica za

obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) i nužne poljoprivredne radove

E-propusnice za potrebe OPG-ova izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a zahtjev se podnosi putem linka koji je objavljen na web stranici Ministarstva.

Prilikom podnošenja zahtjeva obavezno je navesti razlog zbog kojeg se traži i razdoblje za koje se traži, a koje ne može biti duže od 14 dana.

Ako se traži izdavanje e-Propusnica za članove OPG-a, može se podnijeti zahtjev za nositelja OPG-a i maksimalno do 50% članova OPG-a.

Ako se traži izdavanje e-Propusnice za samoopskrbna poljoprivredna domaćinstva zahtjev se može podnijeti za nositelja i maksimalno još jednog člana domaćinstva, koji mora imati istu adresu prebivališta kao i nositelj.

Ako OPG traži izdavanje e-Propusnice za sezonske radnike, zahtjev podnosi nositelj OPG-a.

Zahtjev za E-propusnice za nužne poljoprivredne radove osobe koje moraju obaviti nužne poljoprivredne radove podnosi se nadležnom stožeru civilne zaštite

UPUTA

RAVNATELJSTVU POLICIJE

(medicinsko osoblje koje nije dužno ishoditi e-Propusnicu)

Obavještavamo vas da medicinsko osoblje koje posjeduje  iskaznice izdane od nadležnih Komora, a koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 nije dužno ishoditi e-Propusnicu, već se mogu kretati temeljem:

  • Liječničkih iskaznica izdanih od Hrvatske liječničke komore
  • Članske iskaznice izdane od Hrvatske komore medicinskih sestara
  • Članske iskaznice izdane od Hrvatske ljekarničke komore
  • Članske iskaznice izdane od Hrvatske komore dentalne medicine

Također e-Propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi (vatrogasci, pripadnici Crvenog križa, pripadnici HGSS-a) koji sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, kad su na dužnosti i u službenim odorama.


Pin It on Pinterest