Projekt Mini Tesla

Pulska tvrtka Exact Byte ispituje mogućnosti IoT tehnologije i strojnog učenja

Pulska tvrtka Exact Byte u partnerstvu s Istra Programming Languages (Pula) i Udrugom za promicanje naprednih tehnologija Start IT (Rijeka) razvija zajednički projekt kako bi se utvrdilo koje su mogućnosti i granice IoT tehnologije (Internet of Things) i strojnog učenja (ML – Machine Learning) i je li moguće napraviti umanjenu verziju današnjih autonomnih vozila. Riječ je o projektu popularno nazvanom Mini Tesla – autiću koji će moći autonomno voziti, točno interpretirati znakove i okolinu te pratiti cestu. Projekt koji je prototip trenutno je u zadnjoj fazi izrade, a poslužit će kao podloga za druge projekte u budućnosti u kojima se kombiniraju IoT i ML tehnologija – primjerice pametne kuće, medicinske aplikacije.

Kako je Exact Byte d.o.o. jedna od prvi istarskih tvrtki koje se bave umjetnom inteligencijom, odnosno strojnim učenjem (machine learning), u ovaj se projekt uključila upravo u ovom segmentu. Direktor tvrtke Kristijan Šarić ističe kako se u strojnom učenju koriste algoritmi (programi) koji sami uče iz podataka, odnosno  algoritmima se daje na raspolaganje velika količina podataka, na osnovu kojih će algoritmi sami naučiti raspoznavati različite podatke. Stoga je jedna od krajnjih ideja projekta Mini Tesla izrada autića koji bi mogao voziti po različitim konfiguracijama poligona bez dodatnog podešavanja.

Svi zainteresirani putem Facebook stranica Istra Programming Languages i Udruge Start IT mogu postavljati pitanja, davati prijedloge i sudjelovati u projektu Mini Tesla, ističe Šarić.

Podsjetimo, Istra Programming Languages dio je projekta Strukovne grupe ICT Istre HGK – Županijske komore Pula koji je pokrenut radi razmjene znanja, iskustva i informacija o problemima s kojima se tvrtke susreću s ciljem bržeg pronalaska rješenja i napretka u programiranju.

Zbog pandemije COVID-19, ICT sektor u Istri među prvima je prilagodio svoje poslovanje otežanim uvjetima, a zasigurno može ponuditi određena ICT rješenja i drugim djelatnostima u prilagodbi njihovog poslovanja.

Pin It on Pinterest