Virtualna Noć knjige

S ciljem popularizacije knjige i poticanja čitanja, u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige i ove godine 23. travnja bit će održana Noć knjige, i to deveta po redu, i nadasve posebna. Ovogodišnja Noć knjige bit će – virtualna.

Noć knjige 2020. trebala je biti posvećena temi promjene, a programi vezani i uz knjige koje su kroz povijest mijenjale svijet. No, promjena je zahvatila i nas koji smo o promjeni željeli govoriti. U jeku vijesti vezanih uz širenje bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom, ovogodišnju Noć knjige bilo je potrebno iznova osmisliti, ne odustajući pritom od ideje da bude održana – u skladu s trenutnim okolnostima i u okvirima odgovornog i mogućeg.

Iz svijeta fikcije i “pera” dizajnera Borisa Kuka, na plakat ovogodišnje Noći knjige stigao je knjiški patuljak, dežurno njurgalo, veseljak, komentator apsurda i podsjetnik na to zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka.

I Gradska knjižnica i čitaonica Pula priključuje se virtualnoj inačici Noći knjige: 23. travnja knjiga je u centru!   

Spoj na slijepo s e-knjigom (12 sati)

Ne znate što biste čitali? Sve knjige s polica ste već “progutali”? Odvažite se i spojite se s e-knjigom! Vjerujte preporuci knjižničara, a jedina vodilja pri odabiru neka budu ključne riječi. Pratite nas 23. travnja od podne na Facebooku i Instagramu… pa tko prvi – njegova knjiga! Dozvolite da vas iznenadimo!

Klikni da ti nešto ispričam (13 sati):

Ljudi koji su vidjeli svijet oko sebe na nov, drugačiji, zanimljiviji način promijenili su našu svakodnevicu. Neki su nam poznati, neki još nisu.

Ovogodišnja Noć knjige je virtualna pa tako i naša matineja.

Na našem YouTube kanalu (zovemo se Knjižnica Pula) saznajte nove stvari o nekim starim-novim promjenama i osobama koje su ih pokrenule.

Da biste pronašli priču – 23. travnja nakon 13 sati – kliknite na ovaj linkhttps://www.youtube.com/channel/UCvj5sHDW0SuBJsVpTzrH5wA/videos.

Književni kVIz (19 sati)

Pridružite se Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u njenom prvom virtualnom književnom kvizu! Kviz će se održati u virtualnom prostoru aplikacije Zoom. Zbog odredbi distanciranja kviz je namijenjen isključivo samostalnom sudjelovanju. (Ako vas je više u istoj stambenoj jedinici, a svi želite sudjelovati, molimo vas da se svaki natjecatelj zasebno prijavi.). Igrati se s nama mogu svi (ne trebate biti član Knjižnice)!

Kviz je tematski vezan uz književnike i njihova djela, ali sadrži i logičku komponentu kako bi se došlo do finalnog rješenja.

 Kako sudjelovati?

  1. Prijavi se na mail: knjiznica.pula@gmail.com do 23. travnja 2020. u podne.
  2. Na mail će ti stići pozivnica (link) preko koje ćeš se priključiti kvizu u predviđeno vrijeme.
  3. Ako do sada nisi, skini aplikaciju Zoom i pripremi se za akciju.
  4. Važno – provjeri rade li ti kamera, mikrofon, slušalice…

Pratite internetsku stranicu i društvene mreže Knjižnice –  bit će još zanimljivosti i iznenađenja!

Noć knjige 2020. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Pin It on Pinterest