A ŠTO KAŽU UČENICI?

Piše: Matea Čelebija

Posljednih tjedana kompletna javnost bruji o situaciji koja nas je zadesila. Pogođene su sve sfere društva, sva područja ljudskog djelovanja, a jedan od  najvažnijih je školstvo.

Velik broj članaka, Facebook grupa i ostalih instrumenata koji nude mogućnost iskazivanja vlastitih stajališta, mišljenja i doživljaja vezan je upravo za trenutnu situaciju u školstvu. Svjesni smo da je ta problematika važna, a ponajviše zato što je ova školska godina još i prije izbijanja pandemije bila „načeta“. Nitko za vrijeme štrajka prosvjetnih radnika u studenom prošle godine nije mogao pojmiti da će doći do ovakve situacije gdje će biti onemogućeno izvođenje svakodnevne nastave u školskim klupama. 

Nastava se već više od mjesec dana odvija putem TV programa i on-line izvođenjem nastave. Stoga smo napravili malo istraživanje i ispitali učenike kako se njima čini novo izvođenje nastave, koliko su oni zadovoljni te imaju li kakvu poruku za svoje nastavnike.

Anketni upitnik provodio se anonimno nad učenicima osnovne škole (od petog do osmog razreda) te učenicima srednjih strukovnih škola i gimnazija. Svaki roditelj dao je odobrenje za popunjavanje upitnika.

Cilj ovog ispitivanja bilo je ukazati na prednosti i nedostatke trenutnog provođenja nastave. Nadamo se da će neki od njih pomoći ili potaknuti pojedince u daljnjem radu.

OSNOVNOŠKOLCI

Na upit osnovnoškolaca koliko su zadovoljni trenutnim izvođenjem nastave, njih 62% izjasnilo se kao nezadovoljni, 25% njih tvrdi da im je svejedno te 13%  tvrde kako su zadovoljni. 

Na upit koje su prednosti i nedostaci, ovo su bili jedni od najčešćih odgovora:

PREDNOSTINEDOSTACI
-mogućnost samostalnog određivanja kada će se pisati zadaće-velik broj učenika pak naglašava kako imaju previše zadaće
-boljitak i upoznavanje sa novim tehnologijama-više obaveza i samostalnog rada
-manje ometanja u samostalnom radu, mir-neviđanje sa prijateljima i nastavnicima
-drugačija nastava koja odmah postaje i zanimljivija-često nerazumijevanje gradiva te nemogućnost nastavnika da objasni i da odgovore na postavljena pitanja vezana za nastavnu jedinicu 
-veće šanse za prepisivanje tijekom ispita -kasno dodjeljivanje zadataka za sljedeći dan (npr., mnogi učenici dobiju zadatak kasno popodne ili navečer, a moraju ga predati sutradan ujutro)

SREDNJOŠKOLCI

Na upit srednjoškolaca o tome koliko su zadovoljni trenutnim izvođenjem nastave, njih se čak 40% izjasnilo kako su zadovoljni, dok ih se dosta velik broj, čak 30% izjasnilo kako im je svejedno tj. nije im previše bitno hoće li se nastava odvijati on-line ili uživo. Nešto manje, njih 20% izjasnilo se kako su nezadovoljni, a njih 10% da su izrazito nezadovoljni (najčešće odgovori maturanata). Naravno, za očekivati je da su maturanti ti koji su jedna od najugroženijih skupina trenutno obzirom da im usvajanje gradiva u posljednjem razredu školovanja itekako određuje daljnje upise na fakultete. 

Na upit koje su prednosti i nedostaci, ovo su bili jedni od najčešćih odgovora:

PREDNOSTINEDOSTACI
-ne osjećaju veliki pritisak oko ispita-velik broj teškog gradiva kojega je teško sam savladati
-mogućnost prilagodbe obaveza prema slobodnom vremenu-nedostaje kontakt s prijateljima
-manje ometanja u samostalnom radu, mir-poneki nastavnici se ne mogu ili ne žele prilagoditi trenutnoj situaciji
-nastavnici imaju više razumijevanja zbog novonastale situacije-nedostaje kontakt s nastavnicima i dublje objašnjenje gradiva
-više vremena za sebe-kasno dodjeljivanje zadataka za sljedeći dan (npr., mnogi učenici dobiju zadatak kasno popodne ili navečer, a moraju ga predati sutradan ujutro)

Proučavajući dobivene rezultate upitnika, nametnuo se jedan od većih problema na koje je apelirao velik broj učenika, a to je kritika prekasnog dodjeljivanja zadataka za sljedeći dan. Naime, velik broj učenika tvrdi kako određeni nastavnici zadaću pošalju kasno popodne ili navečer, a tu zadaću moraju predati sutradan ujutro. Kako tvrde, to im stvara dodatni stres i napetost. Uz to, jedan veći problem pojavljuje se kod djece u osnovnoj školi koja svakodnevno nailazi na probleme služeći se kompleksnim, kako kažu, operacijama na računalu ili tabletu. Kada su u pitanju srednjoškolci, javlja se velik problem nerazumijevanja složenijeg gradiva, najčešće onog iz prirodoslovnih predmeta.

Kao jednu od pozitivnih okolnosti trenutnog održavanja nastave učenici navode mogućnost prilagodbe obaveza prema slobodnom vremenu. Isto tako, velik je broj učenika pohvalio svoje nastavnike jer imaju više razumijevanja za njih te im se trude što više pojasniti gradivo. 

Na kraju ovog anonimnog upitnika, zamolili smo učenike ako imaju koju poruku za svoje nastavnike.

U nastavku donosimo jedne od najupečatljivijih:

  • „Drago mi je da ne sjedimo toliko u klupama i da sada imate više razumijevanja da Vaš predmet nije jedini i najbitniji. Mislim da je dobro održavati nastavu online te mislim da i nastavnici tako imaju više posla.“
  • „Znam da nije niti nastavnicima lako i da imaju puno posla, no ipak bi mogli svoje standarde i očekivanja smanjiti za nas i ne razmišljati na način da su učenici sada samo kod kuće, mogu raditi konstantno i u svako doba dana.“
  • „Manje zadataka, teže nam je savladati gradivo samostalno.“
  • „Zbog velikog uključivanja roditelja u proces izvođenja nastave, nije isto ocjenjivati učenike čiji su roditelji na poslu i onih koji su kod kuće.“
  • „Ono što nam zadajete za 1 sat, u školi bi se inače odrađivalo barem 2-3 sata. Smanjite nam dnevne obveze!“

Izlaganjem rezultata ovog našeg kratkog istraživanja, može se zaključiti kako gotovo svi učenici daju podršku svojim nastavnicima no istodobno apeliraju na prekrcanost zadataka koji im se svakodnevno zadaju. 

Može se zaključiti kako je situacija dosta varijabilna i ovisi o pojedincu (nastavniku).  Zašto je tako? Bez obzira na sustav, moramo priznati da je preraspodjela gradiva, zadavanje zadataka i općenito uspješnost provođenja nastavnih jedinica uvjetovano upravo učiteljima, nastavnicima i profesorima. Njihovo zalaganje i trud oko objašnjenja zadataka ono je što djeca itekako primijete, a to je ključna stavka koja će ih motivirati za daljnji radi i suradnju pri izvođenju nastave. 

Nadamo se da će ovo kratko istraživanje pomoći kako bi se imao lakši uvid u mišljenje učenika o trenutnoj situaciji jer ipak su djeca ta koju bismo trebali slušati!


Pin It on Pinterest