IDS: Provokatori odvlače pažnju od pravih problema u državi

ZAGREB – Saborski zastupnici IDS-a, Tulio Demetlika i Emil Daus, jučer su u Hrvatskom saboru održali konferenciju za medije na temu „IDS-ov zakonski prijedlog o kažnjavanju ustaških, fašističkih i nacističkih simbola“.

Demetlika je odmah na početku rekao kako je apsurdno da u jeku pandemije i napora da ponovno pokrenemo život i gospodarstvo, mi razgovaramo o ustašama.  

-Mi ovoj temi danas uopće ne bi razgovarali da je usvojen IDS-ov prijedlog izmjena zakona podnesen još 2017. godine, već bi sav fokus bio na rješavanju posljedica pandemije, rekao je Demetlika. 

Podsjetio je da je IDS jedina stranka koja je poduzela nešto konkretno vezano uz zabranu ustaških simbola te kako je vrijeme da ova tema konačno ode  u povijest, gdje joj je i mjesto.

Naglasio je i da je IDS stranka koja godinama dosljedno traži da se isticanje ustaških simbola bezuvjetno zakonski kazni.

-Najveći apsurd je da se usred ove globalne pandemije i to zbog šačice provokatora u dnevno političke svrhe, moramo baviti ustaškim provokacijama, što jasno pokazuje da je izborna kampanja počela,  kazao je Demetlika te dodao kako kod nas u Istri, ljude zanima kako će nastaviti sa životom, kako će se pokrenuti gospodarstvo, turizam i kako uopće opstati u ovim teškim vremenima.

Na kraju svog izlaganja, ponovno je pozvao predsjednika Hrvatskog sabora da na dnevni red uvrsti Prijedlog zakona IDS-a, PGS-a i RI-a kojim se po uzoru na razvijene europske demokracije, zabranjuje i kažnjava propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te njihovih simbola i parola, poput pozdrava „ZDS“.

Dodao je i da mu je drago da su se i neke oporbene stranke konačno izjasnile o ovoj temi i pozvao ih da bez kalkuliranja podrže zakonski prijedlog IDS-a.

-Kad nemate viziju gdje želite vidjeti Hrvatsku kroz slijedećih 20 godina, kad nema strateškog promišljanja i upravljanje gospodarstvom, domaće poljoprivredne i industrijske, kad nema racionalizacije troškova javnog sektora, odnosno kad nema sadržaja ni rezultata, tada se pred svake izbore serviraju ideološke podjele društva i tako već 20 godina, kazao je Daus te dodao kako je vrijeme da se s tim stane na kraj.

Daus je naglasio kako se IDS na upućivanje ovog Prijedloga zakona odlučio još prije gotovo tri godine zbog toga što Vlada Republike Hrvatske kontinuirano i otvoreno tolerira simbole propalih fašističkih režima, odnosno ne reagira jasno i odlučno. 

Istaknuo je kako prijedlogom IDS-a svako isticanje tih simbola i parola postaje kazneno djelo, za razliku od situacije koju imamo danas, kad se takva djela neadekvatno tretiraju u prekršajnom i dijelu kaznenog zakona.

-Za Istru govore da je najrazvijenija, najtolerantnija i za život najugodnija hrvatska regija. Najveći razlog tome je taj što su Istrijani odavno raščistili sa svojom mučnom prošlošću i odredili svoj pravac prema budućnosti, temeljen na antifašizmu i suživotu-convivenzi. To želimo i Hrvatskoj jer samo tako možemo spasiti našu zemlju od ekonomskog i društvenog sloma, a usvajanje našeg Prijedloga zakona je prvi korak prema tom cilju, zaključio je Daus.

Pin It on Pinterest