Postoji veliki interes Nijemaca i Austrijanaca za dolazak na ljetovanje u Hrvatsku

Treća sjednica Povjerenstva za turizam održana je danas putem konferencijskog poziva, a prisustvovali su joj i načelnik Stožera CZ Istarske županije Dino Kozlevac i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović

Ravnatelj ZZJZIŽ dr. Stojanović dao je informaciju o epidemiološkoj situaciji na području Istarske županije, utvrdivši da nema cirkulacije virusa, te da već 23 dana u Istri nema pozitivnih nalaza na COVID-19. Osvrnuo se i na dva dokumenta koja su Zavodu stigla na pregled proteklog tjedan, a to su prijedlozi epidemioloških postupanja u lukama nautičkog turizma – marinama, odnosno putničkim agencijama. Oba dokumenta su usuglašena s epidemiolozima te spremna za dostavu nadležnim ministarstvima i Stožeru CZ RH. Tijekom dana će biti pregledan letak koji se odnosi na prilagodbu turističke animacije pravilima Stožera, te prijedlog protokola za otvaranje vodenih parkova. 

Postavljeno je i pitanje spremnosti bolničkih kapaciteta u slučaju eventualne zaraze kod gostiju, na što je dr. Stojanović kazao kako je OB Pula spremna, te trenutno na Odjelu za infektologiju nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa. Načelnik Stožera Kozlevac se, pak, osvrnuo na ulazak stranih državljana u RH. Prema njegovim riječima, trenutno je omogućen ulazak državljanima iz EU i trećih zemalja poput BIH i Srbije, po 5 osnova: 1.) u slučaju posjedovanja nekretnine u Hrvatskoj, 2.) u slučaju posjedovanja registriranog poduzeća ili gospodarske djelatnosti čiji je strani državljanin vlasnik ili član uprave, 3.) na poziv poslovnog subjekta iz RH radi poslovnog razgovora, 4.) u slučaju prisustvovanja posljednjem ispraćaju ili 5). radi posjeta bolesnoj osobi. Također, Kozlevac je naglasio kako pri ulasku u RH više ne postoje zdravstvene mjere, poput one samoizolacije, kao i da turistički dolazak trenutno nije moguć. Zastupnik u EP Valter Flego nadovezao se informacijom kako će Europska komisija u srijedu izaći s konkretnijim prijedlogom otvaranja granica. Bivši zastupnik u EP Ivan Jakovčić se osvrnuo na veliko istraživanje koje je provedeno među Nijemcima i Austrijancima, a koje je pokazalo da njih 75 % želi otići na ljetovanje, a od kojih čak 65 % želi doći upravo u Hrvatsku. 

Na sjednici je bilo govora i o mogućnostima za dolazak avio-gostiju, posebice u slučaju letova nisko budžetnih aviokompanija, čime se bavi Hrvatska turistička županija, dok je TZ Istarske županije zadužen za komunikaciju s tvrtkom Easy JET, kako je rekao direktor TZ IŽ Denis Ivošević. Nadalje, govorilo se i o mjerama postupanja na plažama, te je rečeno kako će kontrolu vršiti u prvome redu Državni inspektorat, a potom i komunalni redari te sami koncesionari plaža, uz ophodnje policije i Stožera CV. 

Na samome kraju, obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin predložio je da se sljedeći susret, 4. sjednica Povjerenstva za turizam održi, sljedećeg tjedna u sjedištu Istarske županije, u Puli.

Pin It on Pinterest