Obilježen Dan antifašističke borbe

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen-obilježja danas je u Puli obilježen Dan antifašističke borbe.

Vijence su u Titovom parku na spomeniku palim borcima i žrtvama fašizma te na spomeniku palim antifašističkim borcima na pulskom Gradskom groblju položili gradonačelnik Boris Miletić, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić Kuhar, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i pulske udruge branitelja, predstavnici policijske uprave i predstavnici političkih stranaka.

U ime Grada Pule okupljenima se obratio gradonačelnik Boris Miletić izrazivši zahvalnost svim antifašistima i učesnicima Domovinskog rata koji su dali svoje živote za slobodu i istaknula kako je važno sačuvati i prenositi budućim generacijama istinu o antifašističkoj borbi i univerzalnim vrijednostima koje su iz nje proizašle, a to su mir, tolerancija, jednakost, sloboda i ljudska prava.

Uz polaganje vijenaca i himnu, prisutnima se obratio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Livio Blašković koji se ovom prilikom zahvalio Gradu Puli na velikoj podršci čuvanju antifašističke baštine te podsjetio kako su se Istra i Pula među prvima u Europi pobunili protiv fašista te da je ujesen 1943. godine donesena povijesna odluka o pripojenju Istre matici zemlji Hrvatskoj.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Hrvatski antifašisti pozivom na borbu protiv fašističke okupacije zemlje započeli su tada četverogodišnju borbu za narodnu slobodu i socijalna prava. U Hrvatskoj je osnutak sisačkog odreda označio početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana. Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

Pin It on Pinterest